Weblog

Wilders is een bange man

ANP Photo

Op dinsdag 12 mei interviews en het kiescompas van Trouw. Ik kom ruim uit op de VVD (lijkt mij logisch) en daarna op het CDA. Mooi, dan kunnen CDA’ers die genoeg hebben van het uitstel-/afstel-kabinet-Balkenende ook op mij stemmen.

En mensen die redelijk rechts zijn en sympathie hebben voor Rita Verdonk en Geert Wilders ook. Sta veraf van de PVV, terwijl ik in de Stemwijzer de voorkeur VVD en daarna met afstand CDA en PVV had. Het is maar hoe je iets weegt.

Het gaat echter met de PVV niet alleen om de weinige standpunten die deze partij heeft. Het gaat om wat niet of wat half gezegd wordt. Wilders is een bange man, die het debat ontwijkt, een muur om Nederland wil bouwen, terwijl Nederlanders altijd de blik naar buiten hebben gehad. Naar zee. Kooplieden, zendelingen, ontdekkingsreizigers, emigranten. Wij zijn een trots en energiek volk. Wij hebben geen geestelijke dijken nodig, maar ruimte. Die ruimte is de Europese markt en zijn de wereldmarkten.

Ik heb er genoeg van dat elke Poolse loodgieter, Marokkaanse slager, Turkse bakker en Surinaamse journalist wordt weggezet als een gevaar voor de Nederlandse samenleving. Wie hier legaal is, wie meedoet, wie zijn kinderen goed opvoedt, hard werkt, wie zich aan de wet houdt en Nederlands spreekt, is onderdeel van de Nederlandse samenleving. Wie de wet overtreedt, wordt aangepakt wat zijn godsdienst, kleur of achtergrond ook is. Ik ben trots op ons sterke Nederland, maakt het niet kapot.

Zit ’s avonds de Raad van Toezicht van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD) voor. Het NIMD bevordert democratisering in de Derde Wereld. Ik stel voor de interne controle te versterken en een heldere scheiding aan te brengen tussen de directie, het bestuur, de raad van toezicht, die eigenlijk een raad van advies is, en leden van de Eerste en Tweede Kamer, die de regering controleren die de subsidie verstrekt. Daarbij kijk ik in de spiegel want hoewel mijn collega Arend Jan Boekestijn als woordvoerder ontwikkelingssamenwerking over de begroting van minister Bert Koenders gaat en dus over het NIMD, ben ook ik lid van de Tweede-Kamerfractie van de VVD. Voor de buitenwacht kan dat vragen oproepen. Het NIMD is nu een stichting van politieke partijen en voor politieke partijen. Zelfs de schijn van belangenverstrengeling moet worden voorkomen.

Op woensdag 13 mei een interview met het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW). Geef aan dat de VVD in de Tweede Kamer en in het Europees Parlement als één man achter Israël staan. Met terroristen aan Arabische zijde wordt niet onderhandeld. Dit in tegenstelling tot links. ’s Avonds een spreekbeurt in Sociëteit “De Witte” in Den Haag. Volle bak en veel interesse wat de VVD in de EU wil bereiken (handel, veiligheid en beperking immigratie).

Kom laat thuis. Robert is erg onrustig want morgen wordt hij drie jaar. Wordt een onrustige nacht, ook voor Ineke en mij, maar hij is het steeds weer helemaal waard. Als we met zijn drieën wakker worden, dan wordt zijn verjaardag gevierd met slingers en cadeaus. We brengen hem naar de crèche waar hij trakteert. Werk thuis in alle rust aan mijn spreekbeurt voor het VVD-congres op vrijdag en zaterdag en ga dan naar de Kamer. Debatten bij de Consumentenbond en de VNG wachten, incl. een spoeddebat in de Kamer over de verkoop van Essent. Tussendoor ga ik nog even met Robert, Ineke en onze oppas in het Piratenrestaurant eten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden