Wilders is de gevangene van zijn eigen partij

De PVV is weer terug op de stek waar de partij thuishoort. In de oppositie. Geert Wilders heeft met zijn gedoogconstructie ruim 19 maanden aan de macht geroken, maar is van een koude kermis thuisgekomen. Macht impliceert keuzes maken, verantwoordelijkheid nemen. Een anti-partij als de PVV, die bestaat bij de gratie van vijand-beelden, kan het zich dat niet permitteren.

De PVV is en blijft de partij die aanvalt. En uithaalt. Ze kan niet zonder zondebokken. Eerst waren dat nog de allochtonen, en vooral moslims, toen Oost-Europeanen en nu is Brussel de grote boosdoener.

Dit alles neemt niet weg dat de PVV onverminderd populair blijft. Veel kiezers worden aangesproken door de anti-establishment opstelling van Wilders, zijn onverbloemd taalgebruik en directe benadering via Twitter. Dat dit vaak tot ongenuanceerde en niet te verdedigen standpunten leidt, nemen de kiezers op de koop toe. Morgen is de grove tweet weer vergeten, maar de oneliner was een voltreffer: aandacht!

Ook zal de PVV populair blijven onder jongeren. Onderhuids spelen sentimenten mee die hen vatbaar maken voor de PVV-ideologie. En dan met name het anti-establishment sentiment. 'Politiek is iets voor ouderen', beet een jeugdige kiezer me laatst toe; 'spruitjeslucht'.

Eén ding moet je de PVV nageven: Wilders weet hoe hij kiezers moet mobiliseren. Er is helemaal niet veel voor nodig. Een helder standpunt, direct contact via de sociale media, niet bang zijn om snel, scherp en alert te reageren.

Ik zeg niet dat andere partijen dit moeten overnemen. Elke partij moet haar eigen communicatie-strategie hanteren om kiezers te mobiliseren. Maar ze kunnen hierbij wel van Wilders leren. Via Twitter is hij er in geslaagd om controversiële thema's op de politieke agenda te krijgen, ik weet niet hoeveel volgers te mobiliseren en van de PVV een partij te maken die ook bij jongeren heel populair is.

Voorlopig zijn we nog niet van Geert Wilders af. Al zit hij gelukkig weer in de oppositie - waar hij thuis hoort. De PVV kan niet anders dan radicaal oppositie voeren. In die zin is Wilders de gevangene van zijn eigen partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden