Wilders ingezet als propagandist in Israël

Simone Korkus

De Israëlische HaTikwa-partij, die alle Palestijnen Israël wil uitzetten, gaat Geert Wilders inzetten als propagandist. De PVV-leider zal op 5 december op de conferentie van HaTikwa in Tel Aviv pleiten voor een zuiver Joodse staat. Daaronder verstaat hij volgens zijn Twitterbericht ook de Palestijnse Westelijke Jordaanoever of, zoals hij het noemt, Judea en Samaria; de Oudtestamentische aanduiding die ook door de Israëlische kolonisten wordt gebruikt. Hoe meer Joodse nederzettingen daar worden gebouwd, des te beter hij dat vindt.

Wilders vindt dat Palestijnen al een eigen land hebben. Jordanië is de enige Palestijnse staat die er ooit zal komen; daar kunnen alle Palestijnen naartoe verhuizen. Dit idee is niet nieuw en geldt bij ultrarechts Israël als argument om de Westoever voor kolonisten te bestemmen.

Wilders is uitgenodigd door partijvoorzitter en Knessetlid Arje Eldad en is een graag geziene gast bij HaTikwa. In 2008 kreeg hij tijdens een partijconferentie een staande ovatie voor zijn film ’Fitna’. „Wilders steunt ons programma”, reageert Eldad in de Israëlische krant Ha’aretz. „Hij vindt dat een Palestijnse staat op de Westoever een existentiële dreiging voor Israël vormt.”

Als prelude op zijn lezing circuleert momenteel een e-mail onder Israëliërs met de Hebreeuwse vertaling van een speech van Wilders uit 2008. De tekst laat er geen twijfel over bestaan: Israël is de vooruitgeschoven post en vangt gewoon de klappen op die voor het Westen zijn bestemd. Het Israëlisch-Palestijns conflict is een conflict tussen de rede van het vrije Westen en het barbarisme van de islam.

Deze woorden vinden weerklank in Israël. Getuige de Israëlische index van de democratie van 2010 – een jaarlijkse onafhankelijke evaluatie van de Israëlische democratische waarden die afgelopen dinsdag is gepubliceerd – is de gemiddelde Israëliër van eenzelfde existentiële angst doordesemd en verrechtst de publieke opinie. 53 procent van de Israëliërs is voor Arabische moslimemigratie uit Israël. Als het er op aankomt wil slechts 15 procent alle Joodse nederzettingen op de Westoever opgeven.

De Israëlliefde van Wilders stamt uit de tijd dat hij als tiener in Tomer, een moshav in de Jordaanvallei, werkte. Maar Israeliërs zijn voor Wilders ook potentiële sponsors. Eerder gingen er in Israël e-mails ten behoeve van Wilders rond waarin Israëliërs werd gevraagd hem financieel te ondersteunen bij zijn strafrechtszaak. De giften kwamen binnen op de bankrekening van de Stichting Vrienden van de PVV. De PVV laat zich niet uit over de herkomst van haar fondsen.

De e-mailberichtjes zijn afkomstig van verschillende Amerikaanse afzenders. Er is de non-profit organisatie ’The children of jewish Holocaust survivors’ uit Los Angeles, die ook Wilders’ lezingen in de VS sponsort, maar er is ook de grassrootbeweging’ Faith Freedom International, die openlijk islam haat.

„Israël heeft vele vrienden in Europa, maar Europa is geen vriend van Israël”, vertrouwde de volksvertegenwoordiger de Israëlische krant Jediot Acharanot toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden