Wilders in Europa samen met Polen

Wilders heeft zijn Europese fractie bijna rond. Beeld AFP
Wilders heeft zijn Europese fractie bijna rond.Beeld AFP

Geert Wilders heeft een extra partner op de tocht naar een nieuwe fractie in het Europees Parlement. De nieuwe, zesde, partner is de KNP (Nieuw Rechts) uit Polen. Dat verklaarde een woordvoerder van de Poolse partij tegenover Trouw.

Marno de Boer en Ekke Overbeek

Het nieuws zal nog officieel bekend worden gemaakt door het Front National, de grootste partij in de beoogde fractie. FN wilde nu nog niet reageren. Wilders was niet bereikbaar voor commentaar.

De groep mist nu nog één deelnemer. Met parlementariërs uit minimaal zeven lidstaten kun je een fractie vormen en bijvoorbeeld extra spreektijd krijgen. De andere partners zijn de Oostenrijkse FPÖ, het Italiaanse Lega Nord en Vlaams Belang.

Vooral Wilders lijkt zijn mening bijgesteld te hebben over KNP. Afgelopen zondag meldde die partij dat er gesprekken liepen met Front National maar dat "we zijn geïnformeerd dat Wilders tegen ons is, vanwege zijn verzet tegen onze vrije markt-ideologie." De KNP wil vrijwel alle belastingen afschaffen: de overheid moet zich alleen met defensie en openbare orde bezighouden. Daarom wil de partij vrouwen het kiesrecht ontnemen. Zij zouden vaker links stemmen, op partijen die meer sociale zekerheid willen.

Het probleem bij de fractievorming lijkt om twee partners te vinden die voor alle vijf oorspronkelijke partners acceptabel zijn. KNP-leider Korwin-Mikke zei na de verkiezingen al dat hij samenwerking met de vijf rond Wilders en Front National - die zich vorig jaar al aan elkaar verbonden - niet uitsluit.

De opname van een nieuwe partij in het samenwerkingsverband gaat niet zomaar, aldus Vlaams Belang-leider Filip Dewinter. "Meerdere partijen willen met ons samenwerken. Voordat ze toegelaten worden moeten we het er alle vijf mee eens zijn. Het heeft geen zin een nieuwe partner binnen te halen als daardoor onvrede ontstaat. Als een partij bezwaar heeft gaat het niet door."

Aan fractievorming gaan volgens Dewinter nogal wat gesprekken vooraf. Veel potentiële partners zijn nieuwe onbekende partijen. "Je moet elkaar leren kennen en vertrouwen opbouwen. Je bent niet meer alleen voor je eigen partij verantwoordelijk. Als een partner iets zegt, kunnen media of politici je daarop aanspreken."

Kennelijk is er in de gesprekken genoeg vertrouwen ontstaan tussen de PVV en de KNP om controversiële standpunten - zoals de wens vrouwen het kiesrecht te ontnemen of het Polenmeldpunt van Wilders - niet langer een barrière voor samenwerking te laten zijn.

Ukip vormt fractie
De grote winnaar van de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië, de eurokritische Ukip, heeft een fractie gevormd. Dat maakte leider Farage bekend. Naast een Zweedse, Letse, Tsjechische en Litouwse partij haalde hij de Italiaanse Vijfsterrenbeweging binnen. Die is links-eurokritisch. Ook stapt een dissidente FN'er over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden