Wilders in citaten: van 'ik heb niets tegen de islam' tot 'minder Marokkanen'

null Beeld anp
Beeld anp

Geert Wilders' pleidooi voor 'minder Marokkanen' gaat ook zijn eigen fractiegenoten te ver. Kamerlid Roland van Vliet stapte donderdagmiddag op, want 'eerst ging het over islamitische uitwassen, toen ging het over criminelen en nu gaat het over de hele groep'. Daarom: een overzicht van Wilders' uitspraken door de jaren heen.

'Ik heb niets tegen de islam'
Noem het radicalisering, noem het voortschrijdend inzicht. Daags na de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon benadrukte Wilders dat hij 'niets tegen de islam' had. Zijn kritiek op Iran en Saoedi-Arabië 'ging niet om een religie', zei hij tijdens een uitzending van Barend en Van Dorp.

'Het gaat niet om een religie. In tegenstelling tot Pim Fortuyn die oproept tot een kruistocht, of wat is het, een Koude Oorlog tegen de islam - wat een verwerpelijke opmerking is omdat hij daarmee alle moslims op één hoop gooit - heb ik van begin af aan gezegd; de islam daar is niets mis mee, het is een te respecteren godsdienst.

Ook de meeste moslims ter wereld, maar ook in Nederland, zijn goede burgers waar niets mis mee is. Het gaat om dat kleine stukje moslimextremisme. (...) Ik heb niets tegen de islam.'

'Meerderheid van moslims wijst terreur af'
Wilders was destijds Kamerlid voor de VVD, al profileerde hij zich wel als een rechtsbuiten. In Trouw legde hij in 2003 uit waarom hij heel regelmatig Kamervragen stelde over Iran en andere landen met orthodox-islamitische besturen. Moslimextremisme is de grootste bedreiging voor het komende decennium, meende hij. Iraanse raketten konden in theorie Nederland raken: 'een bloedserieuze zaak'. Nederlandse moslims waren een ander verhaal.

'Kijk, 99 procent van de moslims in Nederland heeft niets te maken met die moslimterroristen. Net als jij en ik wijst de meerderheid van de moslims dergelijke acties af. Maar het is geen goede ontwikkeling dat steeds meer jongeren voor de djihad worden geronseld. Dat zij daar vatbaar voor zijn, heeft te maken met een slechte integratie.'

'Niks integratie, assimilatie!'
Zijn toon werd feller toen hij vaker optrok met fractiegenoot Ayaan Hirsi Ali. Zo wekte Wilders de toorn van zijn partijgenoten toen hij zich uitsprak tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie (de VVD was vóór). Ook een interview in HP/De Tijd waarin hij zei dat hij hoofddoekjes 'rauw' lustte, viel slecht.

'Waarom durven wij niet te zeggen dat moslims zich aan ons moeten aanpassen, omdat onze normen en waarden nu eenmaal van een hoger, beter, prettiger en humaner beschavingsniveau zijn? Niks integratie, assimilatie! En laat daarna de hoofddoekjes maar wapperen op het Malieveld. Ik lust ze rauw.'

'Marokkanen crimineel vanwege religie en cultuur'
Na zijn breuk met de VVD veranderde zijn diagnose. Moslims waren niet langer slachtoffers van een slechte integratie, maar zouden ook zorgwekkend vaak crimineel zijn. 'Moslims' en 'Marokkanen' werden min of meer inwisselbare termen.

Kanaleneiland in Utrecht 'is gewoon een vieze, smerige wijk geworden', stelde hij in 2006 in de Volkskrant. Of dat iets met de islam te maken had? 'Natuurlijk. 99 Procent van de mensen die daar zijn komen wonen, is van islamitische afkomst.' Er was 'absoluut' een verband tussen islam en criminaliteit:

'De cijfers tonen dat aan. Een op de vijf Marokkaanse jongeren staat als verdachte bij de politie geregistreerd. Hun gedrag vloeit voort uit hun religie en cultuur. Je kunt dat niet los van elkaar zien. De paus had laatst volkomen gelijk: de islam is een gewelddadige religie. Islam betekent onderwerping en bekering van niet-moslims. Die interpretatie geldt in de huiskamers van die probleemjongeren, in de moskeeën. Het zit in die gemeenschap zelf.'

'Meeste Nederlandse moslims zijn van zichzelf gematigd'
In 2007 oordeelde hij dat de meeste Nederlandse moslims 'van zichzelf gematigde mensen' zijn. Uit een interview met NRC Handelsblad:

Wilders in 2002 Beeld anp
Wilders in 2002Beeld anp

'Er bestaat geen gematigde islam, net zomin als een Europese islam. Ik kan het niet genoeg zeggen: die moeten we vergeten. Als er al ooit een verlichte islam komt, dan pas over duizend jaar. Daar moeten we niet in investeren. We moeten wel in mensen investeren. De meeste moslims in Nederland zijn van zichzelf gematigde mensen, dat wel. Maar moslims moeten een deel van de islam naast zich neerleggen.'

Criminele moslims en Marokkanen het land uit
Later dat jaar stelde Wilders in een interview in HP/De Tijd voor om moslims 'die problemen veroorzaken' het land uit te zetten, 'met familie en al'. Hij ging daarmee een stapje verder dan in 2004, toen hij een vergelijkbare maatregel bepleitte. Destijds vond hij dat criminele allochtonen na het uitzitten van hun straf het land uit moesten worden gezet. De familie mocht toen nog blijven.

Zoals bekend leek Wilders vorige week nog een stapje verder te gaan. De nuance dat moslims of criminele allochtonen alleen na een misdaad hoefden te vertrekken, sneuvelde toen. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag riep hij mensen op te stemmen voor:

'... een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen.'

Geen Marokkanen in het Haagse verkiezingsprogramma
Opmerkelijk genoeg komt dat standpunt niet voor in het verkiezingsprogramma van de Haagse fractie, noch in andere PVV-programma's. Sterker nog: het Haagse program rept met geen woord over Marokkanen. Tot slot een selectie van punten die het wel haalden:

- 'Er komt een verbod op het oproepen tot gebed via minaretten of geluidsinstallaties
- Geen enkele moskee er meer bij
- Geen islamitische scholen en geen vrij tijdens suikerfeest en andere islamitische feestdagen
- Subsidiestop voor gescheiden activiteiten en multikul
- Voor Haagse Syriëgangers: celstraf en uitzetting
- Moskeeën waar een haatimam predikt, worden gesloten en de imam het land uitgezet'

Wilders in 2010 in de rechtbank in Amsterdam, tijdens het proces tegen hem. Beeld anp
Wilders in 2010 in de rechtbank in Amsterdam, tijdens het proces tegen hem.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden