Column

Wilders geeft weer een lesje effectief communiceren

null Beeld anp
Beeld anp

Geen politicus die het durft. Of wil. De Noorse slachtpartij in verband brengen met het stelselmatig bashen van 'die verschrikkelijke PvdA' in het bijzonder en de 'linkse elite' in het algemeen door Geert Wilders.

Karen Zandbergen

Hoe Breivik zich ook heeft laten inspireren, uiteindelijk is een eenling verantwoordelijk, zeggen politici van PvdA-, SP-, D66- en GroenLinks-huize. Dat hij zijn bewondering uitspreekt voor de PVV is Wilders niet aan te rekenen. Het zal maar gebeuren dat jouw woorden worden misbruikt door een massamoordenaar!

Oppertwitteraar Femke Halsema besloot zich dit weekend zelfs even terug te trekken uit de digitale woordenwisselingen. "Het zuigt & je verzandt in non-discussies, beklemmende polarisatie", concludeerde de oud-GroenLinksleider na oeverloos gepingpong over de schuldvraag van de moordpartij. Zelf sloot ze zich aan bij PvdA-leider Job Cohen die 'het debat niet wil vervuilen' door naar de rechterkant van het politieke spectrum te wijzen.

Fascinerend is de wijze waarop Wilders reageert. Net als andere partijleiders verklaart hij zaterdagochtend "mee te rouwen met nabestaanden en het Noorse volk". Als later die dag blijkt dat Breivik de PVV op een voetstuk zet, stuurt Wilders een berichtje rond. Hij 'verafschuwt alles waar die man voor staat'. Geen PVV'er wil verder reageren. Als het rumoer aanhoudt stuurt Wilders dinsdagochtend nog een persbericht de wereld in. Hij distantieert zich van de moordenaar 'die de vrijheidslievende anti-islamiseringsidealen op gewelddadige manier misbruikt'.

Dat was het. Wilders hoeft Halsema's voorbeeld niet te volgen. Hij gebruikt twitter niet om met mensen in debat te gaan, hij zendt slechts. De PVV-leider heeft meer dan honderdduizend volgers, maar volgt zelf niemand.

Wilders gaat nauwelijks in de verdediging, waardoor het lijkt alsof 'linkse' politici dat met hun reacties wel doen. Hij legt niet uit hoe de PVV kan zeggen 'alles waar de man voor staat' te verafschuwen, terwijl de partij dezelfde ideeën heeft over de islam.

Het is een manier van politiek voeren waar oppositie, maar ook regeringspartijen - en pers - nog steeds moeilijk vat op kunnen krijgen. Een reactie droppen, een stelling poneren, een term framen en vervolgens zwijgen.

Na het debat over de steun aan Griekenland viel hij coalitie en PvdA aan met één berichtje waarin hij de PvdA gedoogpartner noemde. Wat de eigen rol van Wilders is bij het in stand houden van het kabinet staat er niet bij. Hij weet: de boodschap komt toch wel aan. Verantwoording afleggen mogen de partijen die de verantwoordelijkheid nemen en wel antwoord op vragen geven.

Hij kan blijven schoppen tegen de Haagse politiek waar hij al meer dan twintig jaar deel van uitmaakt. Of het klopt wat hij zegt of niet, de framing werkt.

Vraag is of Wilders zijn toon zal matigen na de moordpartij. Het zou me niet verbazen als dat niet gebeurt en de PVV deze gruwelijke gebeurtenis in haar voordeel weet om te buigen. Door zich nu gedeisd te houden en straks in debatten iedereen die maar suggereert een verband te zien tussen de PVV en Breivik te beschuldigen van ophitsing.

Hoe lang het Wilders lukt geen verantwoording af te leggen en voor het publiek toch geloofwaardig te blijven, moet nog blijken. Tot nu toe werkt het geweldig.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden