Wilders geeft Pegida radicaal gezicht

Dresden bereidt zich voor op komst van 'popster van de islamhaat'. Premier van Saksen waarschuwt tegen racisme.

ANTOINE VERBIJ

Er is een grote politiemacht opgetrommeld. Eenheden uit de regio en omliggende steden staan de politie in Dresden vanavond bij. Zij moeten erop toezien dat de manifestatie van Pegida niet uit de hand loopt. "Maar de verantwoordelijken voor het vreedzame verloop zijn de organisatoren", waarschuwde vooraf de premier van Saksen, Stanislaw Tillich.

Hij voegde eraan toe dat dat ook geldt voor de gastsprekers op de manifestatie. "Uitingen van vreemdelingenhaat en racisme zullen we niet dulden", zei Tillich. Zijn ongerustheid geldt met name het optreden van gastspreker Geert Wilders. De Nederlandse PVV-leider wordt in een regionale krant aangeduid als 'de popster van de islamhaat'. In Dresden is men bang dat Wilders veel riskant publiek aantrekt.

Veel publiek kan de Pegidagroep wel gebruiken. De 'Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland' hebben te maken met een sterke terugloop van hun aanhang. Liepen er begin dit jaar nog rond de 20.000 boze burgers mee door Dresden, de laatste weken slonk het aantal tot 7000 en de laatste keer tot 4000.

De woordvoerder van Pegida heeft de politie laten weten vanavond zo'n 30.000 deelnemers te verwachten. Die woordvoerder is opnieuw Lutz Bachmann, de man die begin februari terugtrad na publicatie van een foto waarop hij Hitler imiteerde. Bachmann heeft de leiding van Pegida inmiddels weer naar zich toe getrokken.

Door de herrie rond Bachmann, die ook al een strafblad had, viel het Pegida-organisatiecomité uiteen. De helft, onder leiding van de gematigde Kathrin Oertel, stapte op. Bachmann ging op zoek naar nieuwe bondgenoten. Hij vond die bij de islamkritische website PI ('Politically Incorrect') van de voormalige tv-journalist Michael Stürzenberger uit München.

Stürzenberger, bekend van zijn uitspraak dat de islam een 'kankergezwel' is, heeft het contact met Wilders gelegd. Zij zijn oude bekenden. Wilders was al eens gastspreker in Berlijn op een bijeenkomst van de partij Die Freiheit, een weinig succesvolle anti-islampartij, gemodelleerd naar de PVV. Stürzenberger is daar voorzitter van.

Een nieuwe aanwinst in de organisatie van Pegida is de Hamburgse Tatjana Festerling. Zij behoorde in de havenstad tot de oprichters van de Alternative für Deutschland (AfD), de eurokritische partij die redelijk scoorde bij recente verkiezingen. Voor de AfD was ze te extreem in haar opvattingen: nadat ze de gewelddadige 'Hooligans tegen Salafisten' (HoGeSa) in Keulen had geprezen, werd ze uit de partij gewerkt.

Festerling is nu door Pegida kandidaat gesteld voor het burgemeesterschap van Dresden. Op 6 juni zijn er verkiezingen. Begin maart pleitte zij op een Pegidademonstratie voor de heroprichting van de Muur, zodat de 'braveriken' in het westen daar hun asielzoekers kunnen opvangen en de 'betrouwbare' mensen in het oosten onder elkaar kunnen blijven. Festerling is vanavond naast Wilders gastspreker op de Pegidamanifestatie.

Het optreden van Wilders en Festerling is desastreus voor de liefde tussen Pegida en de rechtse partij AfD. Even leek die liefde het afgelopen jaar te ontluiken, maar met de nieuwe radicale koers van Pegida komt daar een eind aan. AfD-partijleider Bernd Lucke houdt zich nu verre van Pegida. Hij becommentarieerde eerder Wilders' 'minder, minder, minder Marokkanen'-uitspraak met de opmerking: "Dat is niet onze stijl."

De Pegidamanifestatie vindt vanavond niet in de binnenstad plaats maar op een terrein aan de westrand van de stad. Daar hebben ze in ieder geval geen last van klokgelui, waar enkele Pegidademonstranten zich afgelopen week zo aan stoorden, dat ze de klokkenluiders hebben gedreigd de keel af te snijden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden