Analyse

Wilders geeft om de vervolgde christen, zolang die niet bij ons aanklopt

Beeld anp

'No way!' Geert Wilders trok tijdens de algemene beschouwingen een duidelijke lijn toen hem werd gevraagd of hij vervolgde christenen in Nederland wilde opvangen. De weigering past keurig in zijn asielbeleid. Maar hij lijkt te botsen met zijn sympathie voor vervolgde christenen.

"Wij weten dat in Noord-Irak duizenden en duizenden christenen en yezidi's op de vlucht zijn geslagen", stelde ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob woensdagnacht. "Daar vindt een religieuze zuivering plaats. Wat is de boodschap van de heer Wilders aan deze christenen en yezidi's?"

Op het lot van yezidi's ging Wilders niet in. Mijn boodschap aan de christenen, zei Wilders, "is dat ze daar weg moeten wezen". "Maar dat wil niet zeggen dat ze naar Nederland moeten komen, als dat de achtergrond van de vraag is."

Wat de PVV betreft worden zij opgevangen in de regio. Op Cyprus, bijvoorbeeld, of in Griekenland of Italië. Wilders: "Ik ben niet van de school dat wij opnieuw mensen in Nederland kunnen opvangen, terwijl hier het afgelopen halfjaar al een verdubbeling van het aantal asielzoekers heeft plaatsgevonden. No way!"

Zorg voor christenen, vrees voor opmars van de islam
Het antwoord maakt duidelijk dat Wilders' warme gevoelens voor 'de joods-christelijke cultuur' anders zijn dan die van de kleine christelijke partijen. PVV, SGP en in mindere mate de ChristenUnie vissen deels in dezelfde electorale vijver. Allen mikken ze (onder meer) op conservatieve christenen die zich zorgen maken over de islam en het extremisme van landen als Saoedi-Arabië en Iran.

Alledrie pleiten ze voor een hardere aanpak van islamitisch extremisme, gevoed door het idee dat de (politieke) islam een serieuze dreiging vormt voor het westen. De ChristenUnie is in haar diagnose en aanpak veel milder, maar heeft de dreiging van de radicale islam hoog op de agenda. Alledrie zijn ze sterk pro-Israël. Het CDA bekommert zich ook om christenen, maar valt buiten dit rijtje: die partij is minder bezorgd over de acute dreiging van de islam.

In Kamervragen en moties roepen ChristenUnie en SGP regelmatig op tot steun voor Kopten, vervolgde Iraanse christenen en Pakistaanse geloofsbroeders die achter de tralies gaan voor blasfemie. Vaak worden die moties gesteund door de PVV. Trouw doopte de PVV vijf jaar geleden al 'de tweede christelijke partij van Nederland'.

Maar als het gaat over de zorg voor vervolgde christenen liggen de partijen ver uit elkaar. ChristenUnie en SGP pleiten voor opvang en bescherming, Wilders heeft een korte boodschap voor ze: wegwezen uit die foute landen.

Ingrijpen is niet nodig
Daarmee geeft hij een dubbel signaal af. De PVV bekommert zich om hun lot, maar kan ze vanwege haar anti-immigratie-principes niet met open armen ontvangen. De partij wil dat er een einde komt aan christenvervolging door islamitische regimes en terreurgroepen, maar vindt het niet nodig dat het westen die agressors aanpakt. De laatste weken herhaalde Wilders dat islamitische landen het onderling moeten regelen en 'in eerste instantie zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen'.

Die passieve houding zal het conservatief-christelijke smaldeel van zijn achterban niet geruststellen. Voor de PVV zijn vervolgde christenen mededogen waard, maar de nood is kennelijk niet zo hoog dat er westers ingrijpen nodig is.

Slachtoffers moeten hun tent opslaan in een kamp, wachtend tot islamitische buurlanden hun verantwoordelijkheid nemen en de agressors verjagen. Als de vervolgde christen toch onze grens bereikt, krijgt hij het stempel 'asielzoeker'. En voor asielzoekers houdt de PVV de deur dicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden