Wilders en Le Pen op zoek naar vrienden

Kans op Europese fractie lijkt klein voor trouwe bondgenoten

BART ZUIDERVAART en REDACTIE POLITIEK

'GEWELDIG TOCH 4 ZETELS!!!' Zondagnacht stuurde Geert Wilders een juichend persbericht de wereld in. De uitslag van de Europese verkiezingen pakt voor de PVV iets gunstiger uit dan Ipsos vorige week had becijferd. Wilders: "En nu op naar een grote eurokritische fractie in het Europees Parlement samen met de volgende president van Frankrijk, Marine Le Pen!"

De euforie die de PVV-leider uitstraalt moet verbloemen dat de verkiezingen voor de partij beroerd uitpakten. En dat komt niet door het zetelverlies in het Europarlement (van vijf naar vier). De ontwikkelingen op het politieke speelveld elders in Europa bezorgt de PVV meer zorgen.

De vraag is nu: lukt het Geert Wilders en Marine le Pen, leider van het Franse Front National (FN), om hun eurosceptische fractie samen te stellen?

Om enige rol van betekenis te spelen in het grote Europarlement (751 zetels) is fractievorming vereist. Dat betekent meer geld, meer ondersteuning, meer spreektijd, kans om een commissievoorzitter te leveren. Kortom: meer macht. Een fractie moet uit partijen uit ten minste zeven EU-lidstaten bestaan en minimaal 25 zetels tellen. Dat laatste is geen probleem: FN heeft er alleen al 24.

Le Pen en Wilders gaan nu op zoek naar vijf bondgenoten met een net zo grote afkeer van de Europese Unie. De twee politieke leiders zouden vandaag een ontmoeting hebben met Filip Dewinter van Vlaams Belang en 's middags een persconferentie geven, maar dit kan de PVV niet bevestigen. Vlaams Belang haalde bij de Europese verkiezingen ternauwernood één zetel en voelt voor samenwerking. Dat geldt ook voor de FPÖ uit Oostenrijk en de Italiaanse Lega Nord. Dan zijn er nog twee partijen nodig.

Wilders en Le Pen hadden hun oog laten vallen op SNS, maar die Slowaakse nationalistische partij haalde dit weekend de kiesdrempel niet. Een andere kandidaat voor samenwerking: de Zweedse Democraten, goed voor twee Europese zetels. Het is zeer onzeker of deze partij de kant van Wilders en Le Pen kiest. Leider Jimmie Åkesson liet gisteren in Zweedse media doorschemeren dat hij liever optrekt met de Deense Volkspartij en Ukip uit Engeland.

Nu ontstaat de situatie dat twee kampen (Ukip aan de ene, FN en PVV aan de andere) op jacht gaan naar genoeg geestverwanten. Le Pen spreekt met klem het gerucht tegen dat zij zou willen praten met de omstreden partijen Jobbik (Hongarije) en Gouden Dageraad (Griekenland). Zoveel kandidaten blijven er niet over. Wellicht de Ware Finnen, of KNP uit Polen. Le Pen en Wilders moeten er rekening mee houden dat hun gedroomde fractie er niet gaat komen.

undefined

Coalitie nu in beeld

Voor coalitie met PVV/FN nu in beeld:

FN fascistisch, aldus Duitse minister

PVV gulden en kopvoddentaks

FPÖ

opgericht door oud-SS'ers

Vlaams Belang

voor een blank Europa

Lega Nord

noemde zwarte minister aap

Maar er zijn in totaal 7 landen nodig voor een coalitie.

undefined

Nog 2 landen nodig

Deense Volkspartij vindt islam verwerpelijk

Zweedse Democraten

campagne in klederdracht

Ware Finnen

tegen abortus en immigratie

Jobbik (Hongarije)

te racistisch voor Front National

Ukip (Groot-Brittannië)

grenzen dicht, GB uit EU

NPD (Duitsland)

openlijk neo-nazistisch

KNP (Polen)

tegen stemrecht voor vrouwen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden