Update

Wilders en Bosma spreken verwijten tegen

Geert Wilders. Beeld anp
Geert Wilders.Beeld anp

PVV-leider Geert Wilders spreekt tegen dat hij gezegd zou hebben dat de helft van het PVV-verkiezingsprogramma hoe dan ook niet uitvoerbaar is, zoals de opgestapte Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven beweren.

'Het is onuitvoerbaar zolang we in de EU zitten, dat is de crux!', zei Wilders op radio 1. Zolang Nederland in de EU zit, kan er geen immigratiestop worden ingesteld, kunnen we niet stoppen met leningen aan Spanje en Portugal en het begrotingstekort niet langzamer terugdringen, aldus Wilders.

'Dus die opmerking is bedoeld in de context dat we uit de EU moeten stappen. Zolang dat niet gebeurt, kan het niet, daar is het verkiezingsprogramma juist voor bedoeld.'

Volgens Wilders is het verkiezingsprogramma door de hele fractie vastgesteld en niet zoals Hernandez en Kortenoeven beweren door Wilders en een klein groepje getrouwen. Volgens Wilders is een aantal bezwaarpunten van Hernandez op het gebied van Defensie nog verwerkt in het programma.

Bosma
Ook voor partij-ideoloog Martin Bosma kwam het vertrek van de twee als een complete verrassing. 'Ze hebben zich gewoon gekandideerd. Twee, drie weken geleden hebben we het programma uitgebreid besproken. Ik heb nog discussie gevoerd met Wim.' Hij herkent zich niet in het beeld dat Hernandez en Kortenoeven van de fractie schetsen.

Volgens de twee is communicatie niet of nauwelijks mogelijk. Ze zouden het verkiezingsprogramma slechts een halfuur hebben mogen inzien. Bosma: 'Dat was nadat het programma al uitvoerig was besproken in de fractie. Het moest natuurlijk ook nog naar de drukker. En het was geen halfuur maar een uur.' Hij kan alleen maar raden naar de beweegredenen van zijn ex-collega's. 'Vragen, vragen, vragen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden