Wilders eist geld van Marokkanen

Minder-minderproces | De kosten van de rechtszaak die tegen hem gevoerd wordt, wil PVV-leider Wilders verhalen op de benadeelde partijen. De kans dat de rechter erin meegaat, lijkt nihil.

WILFRED VAN DE POLL REDACTIE BINNENLAND

Advocaat Geert-Jan Knoops wil de kosten voor de verdediging die hij namens PVV-leider Geert Wilders voert, verhalen op de benadeelde partijen in het proces. Knoops laat het aan de rechter om te bepalen hoeveel die veertig partijen precies aan Wilders moeten betalen. Hij doet wel een voorstel, waarbij het bedrag op kan lopen tot 1150 per benadeelde. Oftewel 46.000 euro in totaal.

Dat zeggen advocaten die slachtoffers bijstaan. Knoops doet zijn eis in een niet openbaar document dat zij hebben gekregen, en dat Knoops vorige week aan de rechtbank stuurde ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van het proces. Dat begint vandaag.

Wilders staat terecht omdat hij in 2014 heeft gezegd dat hij 'minder Marokkanen' wil en dit ook zijn aanhangers liet scanderen. De rechter moet de komende weken uitmaken of hij zich schuldig maakte aan discriminatie en haatzaaien. Los daarvan buigt de rechter zich ook over de claims van de veertig benadeelde partijen uit Marokkaans-Nederlandse hoek. Zij zeggen schade te hebben geleden door Wilders' uitspraken. Sommigen eisen alleen excuses of een rectificatie, anderen een geldbedrag tot maximaal 500 euro.

Geert-Jan Knoops komt nu met een tegenclaim. Niet alleen wil hij dat de rechter de wensen van de benadeelden afwijst, of in ieder geval niet-ontvankelijk verklaart, hij eist ook een 'hoofdelijke veroordeling van de benadeelden tot de betaling van de proceskosten van de heer Wilders', zo citeren de advocaten Knoops' document.

"Dit is het bespottelijkste dat ik ooit heb gehoord", reageert advocaat Lucien Nix. Hij staat de Raad van Marokkaanse Moskeeën bij, die excuses wil. "Dit doe je alleen als er echt misbruik wordt gemaakt van het recht een claim in te dienen. Bijvoorbeeld als iemand een factuur vervalst heeft, of er evident een slaatje uit probeert te slaan. Maar mensen die een onredelijk hoog bedrag vroegen, zijn er bij een tussenvonnis van de rechter op 14 oktober al uitgehaald. De rechter oordeelde toen dat alleen claims tot en met 500 euro meegenomen werden in het proces-Wilders."

Volgens Diantha van Eijsden van Kaarls strafrechtadvocaten, die een Marokkaans-Nederlandse man bijstaat met een claim van 500 euro, is de kans dat de rechter meegaat met Knoops' eis 'nihil'. "Dat hij toch deze eis indient, is tekenend voor de proceshouding van Wilders: hij laat in alles zien de hele zaak belachelijk te vinden."

Volgens Nix en Van Eijsden betoogt Knoops dat de schadeclaims tegen Wilders zó overduidelijk tot mislukken gedoemd zijn, dat je hun claims alleen maar kunt zien als een moedwillige poging de rechtsgang te saboteren. Volgens hem maken ze dus wel degelijk misbruik van hun recht.

Nix: "Knoops adviseert de rechtbank vervolgens om de kosten van zijn verweer ertegen te bepalen aan de hand van het zogeheten 'liquidatietarief', wat voor hem de meest lucratieve optie is. Dat tarief werkt met 'punten' van 384 euro. Elke punt staat voor een hoeveelheid tijd en onkosten. Knoops claimt drie punten per benadeelde."

Van Eijsden denkt dat hij de benadeelden vooral probeert af te schrikken. "Dit kan een reden zijn voor mensen om hun vordering alsnog in te trekken. Mijn cliënt heeft besloten dat niet te doen, maar ik kan me voorstellen dat mensen hier wel bang van worden. Voor je het weet, kom je met meer schade uit het proces dan toen je erin ging."

Advocaat Geert-Jan Knoops wil niet in de krant reageren.

De Verdieping De zaak-Wilders

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden