Wilders demonstreert bij islamcongres Utrecht

PVV-leider Geert Wilders Beeld anp
PVV-leider Geert WildersBeeld anp

PVV-leider Geert Wilders en twee Tweede Kamerleden van zijn partij willen morgen demonstreren voor de deur van een islamitische conferentie in Utrecht waar omstreden radicale moslims komen prediken. Daarmee willen ze het signaal afgeven 'dat we geen haatimams in Nederland willen', zei Wilders vandaag tegen het persbureau ANP.

Wilders heeft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht telefonisch laten weten dat hij samen met de Kamerleden Sietse Fritsma en Machiel de Graaf naar die stad komt om hun afkeuring te uiten over de komst van de sprekers. De gemeente Utrecht wil alleen kwijt dat 'iedereen mag demonstreren'. Over inzet van politie om een confrontatie te voorkomen, wil de gemeente niets zeggen.

De PVV heeft ook schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Binnenlandse Zaken. Zo vindt de partij het 'absurd' dat er een visum is verstrekt aan 'islamitische voormannen die hebben bewezen terroristische bedoelingen te hebben of zelfs voorwaardelijk gestraft zijn voor martelpraktijken'. Wilders wil dat de visa alsnog worden ingetrokken. Ook dringt hij erop aan de stichting AlFitrah, die de conferentie organiseert, te ontbinden en de bijbehorende moskee te sluiten 'nu zij heeft bewezen terreurpredikers uit te nodigen'.

Ook de Kamerleden van de Groep Bontes/Van Klaveren hebben om opheldering gevraagd. Ze willen onder meer van de minister van Veiligheid en Justitie weten waarom er geen actie is ondernomen tegen de komst van de 'islamitische geweldspredikers'. Ook vragen ze hem hoe hij de 'aanhoudende komst' van deze predikers naar Nederland tegengaat en welke maatregelen hij zal nemen tegen organisaties die hen uitnodigen.

Bijeenkomst kan doorgaan

Utrecht houdt de islamitische conferentie in de stad in de gaten, maar de bijeenkomst kan deze week in principe gewoon doorgaan. De organisatoren hoefden geen vergunning aan te vragen en dus is er niets om in te trekken. 'Je kunt bijeenkomsten organiseren, de inhoud maakt in principe niets uit', liet de gemeente Utrecht vanochtend weten na berichtgeving van De Telegraaf.

Een imamgala in Rijswijk vorige maand werd na ophef afgelast. Het evenement werd uiteindelijk via internet gehouden. Een bijeenkomst in Utrecht, met onder meer de bekeerde Abdul-Jabbar van der Ven, werd aanvankelijk geschrapt maar ging uiteindelijk toch door.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Een flyer van het Rohamaa Benefiet event in Rijswijk Beeld anp
Een flyer van het Rohamaa Benefiet event in RijswijkBeeld anp

Vinger aan de pols

De gemeente Utrecht wil vandaag met de organisatoren praten om te horen wat hun plannen zijn. 'Het congres kan doorgaan zoals gepland, maar we houden met politie en OM wel een vinger aan de pols. We gaan het gesprek aan om te horen wat hun plannen zijn', aldus een gemeentewoordvoerster.

Verbieden kan alleen als de openbare orde dreigt te worden verstoord of als er grote maatschappelijke onrust ontstaat. Als een spreker op het congres iets zegt dat niet door de beugel kan, is het aan politie en Openbaar Ministerie om dat achteraf aan te pakken, verklaart de gemeente.

Islamitische Conferentie

De Utrechtse islamitische stichting AlFitrah houdt vanaf morgen tot en met zondag de 'Derde Riffijnse Islamitische Conferentie'. Locatie is het eigen gebouw van de stichting in de probleemwijk Overvecht.

Onder de geplande sprekers is naar verluidt Mohamed Abdelkrim Aznagui, alias sjeik Abou Chayma. Een rechtbank in Brussel veroordeelde hem in 2012 tot drie jaar voorwaardelijke celstraf voor zijn rol bij een fatale duiveluitdrijving. Het slachtoffer was een 23-jarige vrouw die geen kinderen kon krijgen. Ze werd 56 dagen lang gefolterd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden