Wilders: artikel 1 van de grondwet schrappen

(Novum) - Artikel 1 van de Grondwet, dat gaat over gelijke behandeling en non-discriminatie, moet verdwijnen. Daarvoor pleit Tweede-Kamerlid Geert Wilders in het verkiezingsprogramma Klare Wijn van zijn Partij voor de Vrijheid, dat hij dinsdag presenteert.

Het Kamerlid wil praktische oplossingen bieden voor het integratie- en immigratievraagstuk. Dat kan pas als artikel 1 van de Grondwet wordt geschrapt, aldus de partij. Het artikel vormt volgens Wilders 'niet alleen de basis maar ook de grenzen van onze beschaving'. Ook Pim Fortuyn wilde het artikel schrappen. Fortuyn vond dat non-discriminatie strijdig was met de vrijheid van meningsuiting.

Dat de joods-christelijke en humanistische traditie de dominante cultuur is in Nederland moet volgens Wilders in artikel 1 komen te staan. "Het gelijkheidsdenken maakt het onmogelijk om problemen te benoemen", schrijft hij. "Gerechtvaardigde onderscheiden worden op de grote hoop van 'discriminatie' gegooid. Ongelijke gevallen hoeven niet gelijk te worden behandeld."

Wilders wil daarnaast dat geen nieuwe moskeeën en nieuwe islamitische scholen worden gebouwd. Het Kamerlid vindt verder dat het tijd is voor 'onorthodoxe maatregelen'. "Straatterroristen die zich aan strafbare feiten schuldig maken, moeten worden teruggestuurd naar hun land van herkomst." Wilders geeft in zijn programma ook kritiek op het onderwijs in Nederland. "Het houdt geen rekening met de specifieke talenten van leerlingen, maar zou alle jeugdigen in Nederland het liefst door dezelfde eenheidsworst wringen", stelt het Kamerlid.

Wilders heeft een lijst met de voor hem tien belangrijkste punten opgesteld. Naast het schrappen van artikel 1 en een stop op de bouw van moskeeën, pleit hij voor lagere belastingen. Ook wil Wilders een immigratiestop van vijf jaar voor niet-westerse allochtonen die zich hier blijvend willen vestigen. Verder eist het Kamerlid meer respect voor onderwijzers, politieagenten, verplegers en militairen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden