Wilde zwijnen kosten camping 50.000 euro

Wilde zwijnen zorgen voor een ravage op camping De Tol in Nunspeet. De eigenaresse vreest voor sluiting van haar camping.

Campinghoudster Annie Kruithof wordt er moedeloos van: het terrein van haar camping De Tol in Nunspeet wordt iedere nacht overhoop gehaald door wilde zwijnen. De beesten wroeten de aarde om op zoek naar wat eetbaars. Steeds meer campinghouders en boeren op de Veluwe krijgen ongewenst bezoek van de beesten. De zwijnen spitten de goed onderhouden kampeervelden om in hun zoektocht naar dierlijke eiwitten, zoals wormen. De grasvelden die door Staatsbosbeheer worden onderhouden zijn hiervoor niet meer toereikend, aldus Kruithof.

In het voorjaar verschenen er voor het eerst zwijnen op de camping. „Vijfenveertig jaar lang hield een hekwerk de dieren buiten. Begin dit jaar hebben we het verroeste hekwerk met gaten vervangen door een nieuwe afrastering. Maar deze houdt de beesten niet meer tegen.”

Bijna iedere nacht is het raak en de kosten die Kruithof inmiddels heeft gemaakt om de zwijnen buiten te houden lopen op tot 50.000 euro. „Als het zo doorgaat, vrees ik voor het voortbestaan van de camping,”

Haar hoop is nu gevestigd op een nieuwe afrastering van schrikdraad op drie hoogtes, zodat de zwijnen er met snuit en oren tegenaan lopen. Maar ze benadrukt dat hiermee nog geen einde is gemaakt aan het grote probleem.

De campinghoudster noemt het abnormaal dat varkens zich al in september tussen de mensen begeven. Ze wijt de problemen aan slecht wildbeheer door verschillende overheidsinstanties. Tijdens de mond-en-klauwzeercrisis in 2001 was er geen jacht mogelijk doordat jagers de bossen niet in mochten. De jaren daarna zijn de wildroosters verwijderd en daardoor is de populatie slecht onder controle te houden.

Verder hebben de zachte winters van afgelopen jaren er volgens Kruithof voor gezorgd dat de biologische klok van de zwijnen is verstoord. Met als gevolg dat er voor de derde keer dit jaar biggen worden geboren. „Hierdoor lopen er zeker 4000 zwijnen in een gebied waar voor 800 zwijnen voldoende te eten is in de natuur.” In hun zoektocht naar voedsel komen de dieren ook op de openbare weg terecht. Dit jaar zijn er al meer dan 500 zwijnen aangereden. De campinghoudster vreest dat het slechts een kwestie van tijd is voordat een automobilist op deze manier verongelukt.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) wil het aantal zwijnen terugbrengen door eenmalige drukjacht toe te staan. Maar de meerderheid van de Tweede Kamer wil dit niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden