Wilde vreemdelingen uit het noorden

(\N) Beeld
(\N)

Ze waren met hun tweeën gekomen uit Rusland of Lapland. Twee volwassen haakbekken uit de taiga. Het mannetje rood, het vrouwtje geel; tussen man en vrouw verdelen ze de kleuren als kruisbekken. Met hun stevige snavels, de iets langere bovenkaak gekromd als een beginnende roofvogel, peuteren haakbekken bessen, knoppen en zaden open.

Het was november 2004 en de twee noorderlingen zaten in de Groninger wijk die ik uit mijn raam in de verte zie. Ik fietste erheen en kwam iemand tegen met een verrekijker. Hij wees me het paadje naar een veldje met bessenstruiken, tussen de rijtjeshuizen. Het gras werd modder, er stonden veel mensen met verrekijkers. Die waren onbruikbaar want de vogels zaten zo dichtbij, dat scherpstellen niet mogelijk was. De haakbekken kenden geen angst. Iemand had ze aangeraakt, waarover de aanwezigen schande spraken. Wilde vogels, laat ze.

Wild? Wat waren ze tam. Dat kwam vast doordat ze in hun noordelijke naaldwoud geen mens kenden. Tijdens voedselarmoe vluchten haakbekken naar het zuiden. Heel soms belanden ze in Nederland. Pestvogels overkomt dat vaker. Boven de haakbekken streken pestvogels neer in een kale kruin. Een kleurrijk ensemble tegen de strakblauwe lucht. Maar ik hield mijn hart vast voor die haakbekken. Velen hielden hun hart vast. Er hoefde maar een goochemerd met vlindernet te komen, of ze zouden geringd in een volière zitten of geprepareerd op een schoorsteenmantel staan. Ze bleven vijf dagen. Hun ontdekker Jacob Bosma schreef in het vogelaarsblad Dutch Birding: ’Aan het einde van hun verblijf raakten de bessen op en na een koude nacht bleken ze te zijn vertrokken.’ Onlangs zijn ze teruggevonden...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden