Boekrecensie

Wilde sultans en gekke keizers in origineel kinderboek

Cover van Leve de kroon!Beeld -

Kinderboek vol smakelijke anekdotes over vorsten van weleer. Het boek ‘Leve de kroon!’ van Sarah Devos levert een originele invalshoek en een kinderboek dat nog niet bestond.

Hoeveel monarchieën bestaan er nog? Zeventien. Waar woont de laatste keizer ter wereld? Japan. Wat gebeurt er als de troonopvolger wordt geboren en het blijkt een tweeling te zijn? Ook dan geldt: de eerstgeborene erft de kroon.

Vragen en antwoorden uit het vrolijke, zeer onderhoudende ‘Leve de kroon!’ van de Vlaamse Sarah Devos, die na onder meer vier delen in de serie weetjesboeken ‘Professor Kleinbrein’, over bijvoorbeeld ridders of Romeinen, een opvallender boek aflevert.

De originele invalshoek verwoordt ze in een klinkende ondertitel: “Waargebeurde verhalen over bijzondere koningen, waanzinnige keizerinnen, verkwistende sultans en stoere prinsessen.” Zo’n kinderboek was er nog niet, terwijl er heel wat smakelijke anekdotes over vorsten van weleer te vinden zijn.

Blauwtand

Devos verzamelt ze uit alle windstreken en tijden in thematische stukken, met nieuwsgierig makende titels. Zo vertelt ze in ‘Waanzinnig en paranoïde’ over de Franse koning Karel VI, die dacht dat hij van glas was en bang was om te breken, maar ook over sultan Ibrahim I van het Ottomaanse Rijk, die 277 vrouwen uit zijn harem liet verdrinken - aan gruwelijkheden geen gebrek in het koninklijke verleden.

Elders gaat het over bijzondere uiterlijke kenmerken en leren we dat ons woord ‘bluetooth’ verwijst naar de Deens-Noorse koning Harald Blauwtand, die vermoedelijk een afgestorven tand had. Tikje jammer dat in ‘Bizarre sterfgevallen’ de moord op Willem van Oranje ontbreekt, waar in 2012 nog nieuw onderzoek over werd gepresenteerd. Onze huidige koning komt aan bod bij de ‘merkwaardige dubbellevens’, omdat hij ‘bijklust’ als KLM-piloot.

Devos schrijft prettig eigentijds, soms spreektalig, maar kan nog iets strenger geredigeerd worden. Wel zes mensen in het boek ‘schoppen het tot’ royal. En soms staat er opeens een ouwelijke zin: iemand ‘neemt het niet zo nauw met de huwelijkse trouw’ of wordt ‘ten grave gedragen’.

Het boek is voortreffelijk vormgegeven, met goud op de kaft, en eigenzinnige tekeningen van Wendy Panders, met humoristische details. Zij laat de Britse koningin Victoria (‘oma van Europa’) voor al haar nazaten babysokjes breien, de huidige Queen letterlijk met haar scepter zwaaien en prins Daniël van Zweden (voormalig fitnessleraar) zijn kroonprinses Victoria hoog in de lucht liften.

Oordeel: voortreffelijk vormgegeven en heerlijk onderhoudend.

Sarah Devos
Leve de kroon!
Ill. Wendy Panders Lannoo; 104 blz. € 16,99 Vanaf 9 jaar

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden