Wilde Ganzen en Dore Smit jubileren

“Alle gevers hartelijk dank en volgende week is er weer een bericht van de Wilde Ganzen.”

Vijfentwintig jaar lang besluit de actrice en vroegere Ikon-omroepster Dore Smit met deze woorden het wekelijkse bericht van de Wilde Ganzen.

Miljoenen guldens om menselijk leed in alle delen van de wereld te verzachten heeft Dore Smit in de loop van de jaren met dat wekelijkse programma van twee minuten bijeen gepraat. Vandaag 25 jaar geleden deed zij dat voor het eerst. Het was een activiteit die voortvloeide uit haar werk als omroepster bij de Ikon. Een jubileum waaraan de Stichting Wilde Ganzen deze week op diverse manieren aandacht gaat schenken. Want men is blij met Dore Smit en dat mag hardop worden gezegd. Beleidsmedewerker Ellen de Paauw: “We zijn er reuze gelukkig mee dat Dore het nog steeds wil blijven doen. Zij straalt betrouwbaarheid uit. De mensen weten dat als Dore Smit zich voor iets laat lenen het wel snor zit.”

Op Internet is een felicitatiepagina geopend. Via die home page (http//www.omroep.nl/ikon/ganzen) kan Dore Smit worden gefeliciteerd met haar zilveren jubileum. Dat zal morgenavond ook gebeuren ten overstaan van de televisiekijkers in de wekelijkse uitzending.

De Wilde Ganzen vliegen al vanaf juni 1957 op de radio en sinds 1968 op de televisie. Dore Smit: “Ik ben er eigenlijk ingerold. Op vrijdagavond hadden we uitzending van de Ikon en op een gegeven ogenblik presenteerde ik de Wilde Ganzen er achteraan. Eigenlijk weet niemand meer precies de datum waarop het begon. Een regisseuse wist te vertellen dat het deze maand 25 jaar geleden is. We zijn toen op de 14e oktober terecht gekomen als de meest aannemeljke datum.”

Dore Smit voelt zich er nauw bij betrokken. “Het is uitermate dankbaar werk. Het blijft natuurlijk raden maar we hebben wel het idee dat een vertrouwd gezicht bijdraagt aan het succes van de Wilde Ganzen.”

Als vaste presentatrice wordt Dore Smit met de inzamelingsacties vereenzelvigd en erop aangesproken. “Zelfs veel meer dan vroeger. Daar heb ik geen moeite mee. Het is een activiteit waar je je niet voor hoeft te schamen. Deze zomer op vakantie riep ineens iemand tegen me: 'He, de Plankeniers'! Bij dat Bussumse toneelgezelschap speel ik af en toe nog wel eens. Dat iemand mij ook van dat toneel herkende vond ik erg leuk want het toneel heeft nog een speciale plaats in mijn leven. Ik speel niet meer zo veel maar als er iets leuks voorbij komt zal ik beslist geen nee zeggen.”

Elke week gaat Dore Smit naar de studio om het programma voor De Wilde Ganzen op te nemen. En natuurlijk is er de voorbereiding op hetgeen zij moet vertellen.

Aanvragen voor de projecten komen uit de landen zelf en worden voordat ze worden uitgekozen tot 'Ganzenvlucht' uitvoerig getoetst. Wat inhoud betreft zijn de zaken die aan goedgeefs Nederland worden voorgelegd in de loop van de jaren weinig veranderd. Het gaat steeds om kleinschalige, praktische en eenmalige projecten. De opbrengsten variëren.

Dore Smit: “Daar is vooraf niets over te zeggen. Soms vind ik iets een fantastisch onderwerp en dan is de opbrengst niet uitzonderlijk. De ene week komt er een ton binnen en dan is er ineens een uitschieter zoals vorige week met 150.000 gulden. Waaraan dat ligt is heel moeilijk te zeggen net zoals nauwelijks is na te gaan wie precies de gevers zijn.”

De mensen die een bijdrage overmaken op giro 40.000 vertrouwen erop dat het geld dat ze sturen goed terecht komt. Dore Smit accentueert dat het goed zit.

Enige tijd geleden stelde Dore Smit voor er langzamerhand maar eens mee te stoppen. “Daar wilde men niets van weten. Op een gegeven ogenblik zal het er toch van moeten komen. Ik weet niet hoe het uit zal werken als ik het echt welletjes vind. Daarom nemen ze denk ik maar het zekere voor het onzekere en laten mij zo lang mogelijk doorgaan. Ik geloof dat het de mensen ook op een andere manier goed doet. Ze zien dat er bij de omroep waar alles draait om jong ook iemand oud mag zijn. Niet iedereen is twintig of dertig. Ik denk dat het wel leuk is voor iemand die ook oud is om te zien dat ik nog niet ben afgeschreven. Dat geeft mensen een opkikker; ouderen tellen nog mee. Ik doe dit werk nog met heel veel plezier. Anders was ik allang gestopt. Het is immers hardstikke dankbaar werk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden