Wilde dieren op straat na overstroming dierentuin Georgië

Beeld epa

Alleen de ark van Noach ontbrak  bij de overstroming die de Georgische hoofdstad Tbilisi zondag trof. Zeker dertig wilde dieren scharrelden door het centrum rond, nadat een deel van de dierentuin was weggespoeld.

De dieren, waaronder een nijlpaard, kwamen vrij nadat de rivier Vere, die dwars door de stad loopt, buiten haar oevers was getreden als gevolg van een onverwacht felle stortbui.

Door de overstromingen kwam een groot deel van de stad onder water te staan. Zeker twaalf mensen verdronken in het kolkende water. Nog eens 24 worden vermist.

Inwoners van de stad keken verbaasd toe hoe een nijlpaard door het centrum kuierde, totdat medewerkers van de dierentuin erin slaagden het dier met een verdovingsgeweer onder controle te brengen. Een beer had voor het wassende water zijn toevlucht gezocht bovenop een airco-apparaat aan de muur van een flatgebouw.

Het stadsbestuur gaf de inwoners het advies binnen te blijven. Zes wolven die ook waren ontsnapt en op het terrein van een kinderziekenhuis werden gesignaleerd, werden doodgeschoten. Ook een welp van een zeldzaam wit leeuwenras moest eraan geloven.

Bij het vallen van de duisternis was het nog onduidelijk of alle ontsnapte dieren inmiddels waren gevangen of uitgeschakeld. Volgens een woordvoerster van de dierentuin was het onmogelijk vast te tellen hoeveel beesten waren ontsnapt, omdat de dierentuin nog deels onder water stond.

Ondanks de waarschuwingen gingen reddingswerkers en vrijwilligers de straat op om mensen te redden uit half ingestorte huizen. Tientallen huizen raakten zwaar beschadigd.

Het stadsbestuur schat de schade voor de stad op enkele tientallen miljoenen euro's. De Europese Commissie beloofde meteen hulp voor de getroffen stad.

De patriach van de Georgisch- orthodoxe kerk weet de overstroming aan het goddeloze optreden van de vroegere communistische autoriteiten. Zij hadden tijdens hun atheïstische campagnes kerken laten afbreken en de klokken laten omsmelten tot hekwerken voor de dierentuin.

'Zonde wordt niet onbestraft gelaten', zei patriarch Ilia II, die zeer populair is onder de bevolking van het land. Volgens de Georgische kerkvorst moet de dierentuin worden verplaatst, omdat die 'op zonde' is gebouwd.

Beeld afp
Een reddingswerker bij een dode leeuw.Beeld ap
Een gewonde zwaan.Beeld ap
Een beer probeert zichzelf te redden.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden