'Wilde dieren alleen helpen als zij terug kunnen naar natuur'

Foto: Rob Doolaard

Moet elke aangereden ree, gewond konijn of vogel met gebroken vleugel medische hulp en opvang krijgen? Die discussie wil de Dierenbescherming voeren nu de overheid de opvang van wilde dieren gaat professionaliseren. "We moeten ook onder ogen zien dat dieren in het wild sterven", zegt de directeur van de Dierenbescherming Frank Dales.

Elk jaar brengen Nederlanders duizenden dieren in nood naar dierenartsen en kleinschalige opvangcentra, die vaak bij particulieren zijn georganiseerd. Maar niet altijd is het dier daar bij gebaat. Zo komt het voor dat steenmarters, bunzingen en eekhoorns op adem moeten komen in de huiskamer van een goedbedoelende dierenliefhebber.

De overheid wil daarom een einde maken aan deze ongereguleerde opvang en stelt vanaf 1 juli 2012 strengere eisen aan de centra.

Onderdeel van die professionalisering is de vraag of elk dier dat hulp nodig heeft deze ook moet krijgen, stelt de Dierenbescherming. "Een goed voorbeeld is een vogel die zijn vleugel zodanig heeft verwond dat er een stuk af moet", zegt Dales. "Dan kan hij wel herstellen, maar niet meer terug de natuur in." Juist de mogelijkheid om een dier terug te laten keren in de natuur moet volgens Dales centraal staan in de afweging om het medische hulp en opvang te bieden.

Die kans op een succesvolle terugkeer in de natuur is klein bij jonge vogels die uit het nest zijn gevallen, maar ook het terugzetten van volwassen reeën is gecompliceerd. Dales vraagt zich af of "een aangereden ree die niet meer in het wild kan worden uitgezet, gebaat is bij levenslange opsluiting in een hertenwei". Daarnaast is een ree zo stressgevoelig dat de kans op herstel in een opvangcentrum klein is. Dales stelt dat bij ernstig gewonde dieren die slecht herstellen in gevangenschap eerder tot inslapen moeten worden besloten.

Ook zieke dieren zoals een egel met longworm moeten volgens de Dierenbescherming niet te snel medische hulp krijgen omdat 'ziekte een natuurlijke omstandigheid is'. Ingrijpen kan de natuurlijke balans verstoren. Is diezelfde egel gewond geraakt door bijvoorbeeld een tennisnet, dan is opvang wel gewenst. Een tennisnet in de tuin is immers 'geen natuurlijke omstandigheid'.

Dat Nederlanders met hun gewonde vogels, konijnen en egels naar een opvangcentrum kunnen, is een luxe die volgens de Dierenbescherming onder druk staat. Niet elk opvangcentrum kan of wil voldoen aan de nieuwe eisen die de overheid vanaf volgend jaar stelt. Zo dreigt een deel van de opvangcapaciteit te verdwijnen zonder dat er vervanging is.

Om in de toekomst hulp en opvang te garanderen, pleit de Dierenbescherming voor een aantal grote opvangcentra verspreid door het land, zoals nu ook in België en Engeland het geval is, in plaats van de versnipperde particuliere opvang. Enkele kleine centra zouden lokaal ondersteuning kunnen bieden.

Over de vraag wie dat gaat betalen - overheid, Dierenbescherming of particulieren - is nog geen duidelijkheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden