Wild zwijn mag niet meer zomaar restaurant in

Het ministerie van volksgezondheid komt met een verbod op directe levering door jagers van ongekeurde wilde zwijnen aan restaurants. Onderzoek heeft uitgewezen dat er onder zwijnen een sterke toename is van de parasiet Trichinella spiralis, een wormpje dat op de mens overdraagbaar is en tal van ernstige klachten kan veroorzaken.

Door een leemte in de wet mogen jagers geschoten wild in kleine hoeveelheden aan de 'achterdeur' van restaurants aanbieden. Dit vlees omzeilt zo de keuring van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) die onder andere op Trichinella test. De Europese Commissie heeft eerder kritiek op deze praktijk geuit.

Een onderzoek van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) in Bilthoven onder geschoten zwijnen toont aan dat er sprake is van een 'significante toename' van de Trichinella spiralis, en in dit rapport hebben de ministeries van volksgezondheid, landbouw en economische zaken aanleiding gezien maatregelen te treffen.

Bij de mens vindt infectie plaats door het eten van onvoldoende verhit, ongaar, zwijnenvlees. Een lichte infectie kan verlopen zonder duidelijke ziekteverschijnselen. Bij een zwaardere besmetting zijn na een incubatietijd van enkele dagen tot weken de eerste symptomen diarree en braken, gevolgd door koorts, spierpijn en allergische verschijnselen. In uitzonderlijke gevallen kan het de dood tot gevolg hebben.

Staatssecretaris Faber (landbouw) stelde in februari nog in antwoord op kamervragen dat er bij de directe levering van wild door jagers 'geen sprake is van een ongewenste situatie' omdat 'het repressieve toezicht van de inspectie (lees Keuringsdienst van Waren) afdoende garanties biedt'. Maar de dienst zelf spreekt dit vandaag in Trouw tegen. 'Van een behoorlijke sluitende controle kan geen sprake zijn', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden