Wild in de supermarkt blijkt behoorlijk tam

Wat gaat het worden met Kerst? Als er al vlees op tafel komt, kiezen steeds meer mensen voor een stukje dat dicht bij huis, liefst in het wild, is geschoten. Dat is pas duurzaam.

Inderdaad, als Nederlands wild daadwerkelijk deel uitmaakt van het kerstdiner, is dat het meest 'milieuvriendelijk'. Van alle soorten vlees heeft wild, op de vleesvervanger na dan, de minste impact. Tenminste, als het dier een beetje dicht bij huis is geschoten. Een hert uit Australië bijvoorbeeld is weer een heel ander verhaal. Dat moet een hele reis maken om hier in de pan te belanden.

Hoe weet de consument nu precies wat voor vlees hij in de pan heeft? Het antwoord op die vraag is moeilijk, omdat 'wild' geen beschermd woord is dat aan allerlei voorwaarden moet voldoen. Volgens Natuur & Milieu bestaat meer dan de helft van het wild dat in de supermarkt wordt aangeboden uit zogenoemd 'gekweekt wild', dat wil zeggen: konijnen, herten en fazanten die gewoon in een kooi zijn opgegroeid. De cijfers van de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren zijn nog preciezer, en daardoor nog schokkender. Slechts een kleine tien procent van het aangeboden wild is echt geschoten op Nederlandse bodem. Wie met Kerst dus écht (dus duurzaam) wild wil eten, moet zijn vlees niet van de supermarkt betrekken, maar had al moeten bestellen via www.hogeveluwe.nl en zijn hertenbiefstuk zelf moeten afhalen in Hoenderloo.

Voor diegenen die dat zijn vergeten, zetten de organisaties Natuur & Milieu en Questionmark de impact van twaalf vleessoorten op milieu en dierenwelzijn op een rij. Rund, varken en kweekkonijn kennen de grootste milieu-impact, en daarmee het meest vervuilend. Kip, kweekkonijn en kweekeend scoren het laagste op dierenwelzijn, en zijn daarmee het zieligst.

Het gehele overzicht staat op www.natuurenmilieu.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden