Wild geraas verstoort intocht

'Grimmige sfeer' en 90 aanhoudingen bij ontvangst Sinterklaas in Gouda

De landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda is zaterdag verstoord door protesten en schermutselingen. Tegen de afspraken in hadden tientallen demonstranten zich op de Markt in Gouda verzameld. Terwijl Sinterklaas vanaf het bordes van het stadhuis de kinderen toesprak, rolden tegenstanders van Zwarte Piet een spandoek met de tekst 'Zwarte Piet racisme' uit. Voorstanders gingen voor het doek staan waarna er een opstootje ontstond.

Voor het oog van de kinderen greep de politie in. In totaal werden negentig mensen aangehouden. Onder hen Sunny Bergman, die opnames maakte voor haar documentaire 'Zwart als roet'. Iedereen was zaterdagavond weer vrijgelaten met een boete van 220 euro op zak.

Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda betreurde de incidenten en sprak van een grimmige sfeer. De gemeente had een locatie aangewezen waar mocht worden gedemonstreerd, maar daar hielden veel betogers zich niet aan.

"Het is jammer dat groepjes volwassenen van buiten de stad het nodig vonden om op het einde van de intocht te betogen tussen de kinderen", zei de burgemeester. "Ik vind het teleurstellend dat ze een kinderfeest daarmee ontsieren." Volgens hem hadden veel kinderen niets van het protest gemerkt.

Ook premier Mark Rutte betreurde de incidenten rond de aankomst van Sinterklaas. Hij benadrukte dat iedereen in Nederland het recht heeft voor zijn mening uit te komen, maar hij vond het heel triest dat dit debat over de hoofden van de kinderen werd gevoerd. Rutte: "Ik doe aan heel Nederland een oproep om de komende weken van Sinterklaas een groot feest te maken".

Sinterklaas werd in Gouda begeleid door honderden Pieten, de meesten zwart, maar er zaten ook enkele witte en gele stroopwafelpieten tussen. Ruim 25.000 mensen waren ter plaatse getuige van de intocht. Daarnaast keken ruim 2,3 miljoen mensen ernaar via de televisie. Het was het best bekeken programma van die dag. De ongeregeldheden waren er overigens niet te zien; toen die uitbraken, was het programma afgelopen.

In de rest van het land verliep de aankomst van de Sint vrijwel probleemloos. De Pieten waren veelal zwart. Hier en daar waren er kleine aanpassingen: de lippen waren soms wat minder fel rood geverfd en de oorringen waren weggelaten.

In Amsterdam liepen gisteren naast vele Zwarte Pieten ook enkele roetpieten mee. Met dit gebaar kwam de stad tegemoet aan de tegenstanders van Zwarte Piet. Hun protest verliep rustig, maar liep uiteindelijk toch wat uit de hand. Iemand zou leuzen tegen het koningshuis hebben geroepen en toen deze persoon werd gearresteerd, liepen de betogers luid scanderend achter de politie aan.

Het protest ging niet geheel aan de Sint voorbij. Aan het eind van zijn intocht in Amsterdam werd vanaf de Stadsschouwburg een groot doek uitgerold met de tekst: 'Makkers staakt uw wild geraas'. Daar was de goedheiligman het van harte mee eens. "Er is al veel te veel gepraat door volwassen mensen", zei hij vanaf het balkon. "Tot en met 5 december is het kinderfeest van jullie."

Buitenland lust wel pap van 'Cheese Pete'

De arrestaties in Gouda werden overal in de wereld gemeld. "Protesten tegen de zwart geschminkte hulpjes hebben de aankomst van Sinterklaas in Nederland overschaduwd", schreef de Frankfurter Allgemeine Zeitung. En de Britse BBC meldde: "Veel mensen in Nederland zien Zwarte Piet als een racistisch stereotype, anderen vinden dat de traditie niets met ras te maken heeft". Volgens Al Jazeera verdeelt de discussie Nederland. "Voor het eerst waren er dit jaar andere Pieten bij de intocht, zoals kaas- en stroopwafelpieten. Ondanks dat droegen demonstranten T-shirts met teksten als 'Zwarte Piet is een koloniaal figuur'." Ook de Canadese Toronto Star berichtte over 'Cheese Pete'. Zelfs in China is Zwarte Piet nieuws. "Al decennia gaat de viering van Sinterklaas gepaard met discussie over Zwarte Piet, maar de laatste jaren is het debat steeds feller geworden", aldus het staatspersbureau Xinhua.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden