Wild beschermen is vaak levensgevaarlijk

Wildbeschermers in Namibië bij een verdoofde neushoorn. Onderzoek naar het werk van rangers in Afrika volgt nog. Beeld Foto Dave Hamman
Wildbeschermers in Namibië bij een verdoofde neushoorn. Onderzoek naar het werk van rangers in Afrika volgt nog.Beeld Foto Dave Hamman

De stroperij van ernstig bedreigde diersoorten als neushoorns en tijgers is zo geprofessionaliseerd en verhard, dat wildwachters het niet meer goed kunnen bijbenen. Daarom eisen rangers uit Azië extra steun en erkenning van hun regeringen.

Stroperij en handel in ernstig bedreigde diersoorten is big business waar wereldwijd naar schatting ruim 10 miljard euro in om gaat. Stropers worden daarbij steeds gewelddadiger, wat de afgelopen tien jaar ruim duizend rangers het leven kostte.

De werkomstandigheden van deze wild- en boswachters zijn nu voor het eerst onderzocht, in elf van de dertien landen waar de ernstig bedreigde Aziatische tijger nog voorkomt, zoals China, Thailand en India.

Opdrachtgevers van de studie zijn de Ranger Federatie van Azië (RFA), een belangenorganisatie van wildwachters, en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Er volgen nog onderzoeken naar rangers in andere werelddelen en vervolgstudies. Het eerste rapport verschijnt officieel donderdag, op world wildlife day.

Onderbetaald
De Aziatische rangers, die meestal worden betaald door de lokale overheid, voelen zich vooral onderbetaald. Hun salaris is vaak te laag om goed van te leven en komt bovendien onregelmatig binnen.

Verder klaagt drie op de vier van de 560 ondervraagden over de uitrusting waarmee ze dagen, zo niet weken achtereen op pad worden gestuurd.

Ook daarvoor moet extra geld komen: voor transportmiddelen, wapens, kleding en laarzen maar ook tenten en drinkwater. De noodzaak daartoe is helder, aldus de onderzoekers, want ruim 60 procent van de ondervraagden verkeerde weleens in levensbedreigende omstandigheden, bijvoorbeeld bij een aanval van stropers.

Afgelopen januari schoten olifantenstropers een helikopter neer die assisteerde bij de opsporing van stropers in een wildpark. De Britse piloot kwam om het leven. Beeld AP
Afgelopen januari schoten olifantenstropers een helikopter neer die assisteerde bij de opsporing van stropers in een wildpark. De Britse piloot kwam om het leven.Beeld AP

Status
Daarnaast is de status van een ranger in de eigen gemeenschap zwak. 43 procent zegt wel eens bedreigd te zijn vanuit die gemeenschap, waar stroperij ook vaak een middel van bestaan is.

Daarom moeten rangers door de overheid op eenzelfde manier erkend én behandeld worden als andere overheidsdienaren die hun leven wagen, zoals bij politie, leger en brandweer, vinden de onderzoekers.

Ook op het gebied van training en scholing is nog veel te verbeteren. En er zullen veel meer rangers aangesteld moeten worden om de bewapende en in aantal groeiende stropers bij te kunnen benen.

Conferentie
De meeste landen halen de minimumnorm van 3 rangers per 100 vierkante kilometer niet eens. "Alleen door extra rangers aan te stellen kan het dodelijke gevaar afnemen waaraan hun patrouilles nu zijn blootgesteld."

Juist deze week start in Den Haag, onder leiding van tijdelijk EU-voorzitter Nederland, een conferentie om stroperij en handel in bedreigde diersoorten terug te dringen. Daarbij zijn ook diverse Afrikaanse en Aziatische ministers aanwezig, uit regio's waar veel bedreigde diersoorten leven.

De conferentie zal moeten leiden tot nieuwe concrete afspraken, bijvoorbeeld over de aanpak van criminele gelden en kennisoverdracht.

De Srilankaanse autoriteiten toonden afgelopen januari een lading in beslag genomen slagtanden voordat ze werden vernietigd. De slagtanden waren waarschijnlijk afkomstig uit Noord-Mozambique en Tanzania, en werden gesmokkeld via Sri Lanka. De waarde wordt geschat op ruim 2,2 miljoen euro. Beeld AP
De Srilankaanse autoriteiten toonden afgelopen januari een lading in beslag genomen slagtanden voordat ze werden vernietigd. De slagtanden waren waarschijnlijk afkomstig uit Noord-Mozambique en Tanzania, en werden gesmokkeld via Sri Lanka. De waarde wordt geschat op ruim 2,2 miljoen euro.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden