Wil Tommy later ook met de X-factory op de kermis staan?

Schoolproject laat basisschoolkinderen proeven van het kermisleven

REPORTAGE | ELLIS ELLENBROEK

GRONINGEN - Een jongen had meer tafels verwacht in de wagens die op de Groningse kermis gebruikt worden als school voor kermiskinderen. Ook kijken de kinderen van basisschool De Feniks ervan op dat de kleuters en de veel oudere kinderen bij elkaar zitten in dezelfde ruimte.

Leerlingen van groep 6 van De Feniks in Groningen proefden gisteren van het kermisleven als onderdeel van het project 'kermiskinderen'. Lesmaaksters Heleen Naterop en Liesbeth Eshuis, die met het project eerder al Soesterberg aandeden, leren kinderen in drie lessen over heden en verleden van de kermis.

Juf Corrie van Stichting de Rijdende School die onderwijs verzorgt voor kermis- en circuskinderen, geeft het stokje snel over aan vier leerlingen. Bonno en Tommy geven een rondleiding over het wagenterrein waar ze bivakkeren, Gino en Esmeralda gaan in de bus mee naar de kermis zelf.

Tommy wijst links en rechts: de trailer van de achtbaan, de vrachtwagen vol touw om de bakjes van de attracties veilig vast te binden voor transport, de luxe woonwagen van hem en zijn ouders, de wagen waar de knechten van zijn vader verblijven. Tommy's vader heeft een 'X-factory', een brede schommel die door het water gaat.

De jonge bezoekers zitten vol vragen. Als Tommy zelf een attractie mocht bedenken hoe zou die er uitzien? Hoe lang duurt het opbouwen van zo'n X-factory? En of Tommy de baan van zijn vader en moeder moet overnemen. "Dat moet eigenlijk wel", zegt de 11-jarige.

Nicole Vermolen van de bond voor kermisexploitanten luistert mee en zegt dat Tommy een beetje een vertekend beeld geeft. De X-factory zit niet in drie dagen, maar in zes uur in elkaar. En lang niet alle kermismensen verlangen dat hun kinderen in het vak blijven. "Er zijn er ook die willen dat ze doorstuderen."

Gino's ouders hebben een ouderwetse rupsbaan in Groningen staan. De kermis is deze ochtend nog niet open, maar Gino's moeder, die zelf een suikerspinkraam heeft, start de rups toch even. "Ik zet hem maar niet zo hard", zegt ze. "Maar hij kan wel heel hard hoor", zegt Gino. Hij kijkt trots als een klein baasje toe hoe de klas rondhobbelt en de pluim die erboven hangt probeert te grijpen om zo een tweede ritje te winnen. Een deel van de kermis is met attracties van vroeger ingericht. "Daar is weer vraag naar", zegt Nicole Vermolen. Esmeralda laat de cakewalk zien, al generaties in haar familie. Ook daar mogen de kinderen natuurlijk in.

Esmeralda weet niet of haar toekomst op de kermis ligt. "Er komen niet meer zo veel mensen." Tommy twijfelt niet en zou het liefst een Booster hebben, een ding dat hoog en over de kop gaat. "Die is vooral voor grote kinderen, dat vind ik leuker."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden