Wil jij mijn nier hebben?

Getransplanteerde nieren van levende donoren gaan langer mee dan die van overledenen. Tegenwoordig staan mensen die 'samaritaans' een nier willen afstaan voor de keuze: anoniem of via Facebook?

DOOR VAN DER WIELE

In het voorjaar van 2012 stond het besluit van Olaf de Vries (30) vast: hij ging een nier doneren. Zijn motivatie was simpel: er sterven mensen die een nier nodig hebben, hij wilde niet aan de zijlijn blijven staan. De Vries had geen zomervakantieplannen, dus hij kon wel een paar dagen doorbrengen in een ziekenhuisbed. Hij belde het ziekenhuis in zijn woonplaats Antwerpen: "Ik heb een nier over, kunnen jullie er iets mee?"

Als een hete aardappel werd hij van de ene naar de andere ziekenhuismedewerker doorgeschoven, niemand wist er raad mee. De Vries ontdekte dat een ingreep niet vergoed werd door de verzekering in België, want hij doneerde niet aan een familielid. Ten slotte meldde hij zich bij het Rotterdamse Erasmus MC. Vier keer reed hij op en neer voor onderzoeken naar zijn fysieke gezondheid en hij sprak met een psycholoog over zijn motivatie. Diezelfde zomer nog ging zijn rechternier naar een onbekende ontvanger die bovenaan de wachtlijst stond van Eurotransplant. Die organisatie werkt samen met diverse transplantatiecentra in Europa, omdat een grotere patiëntenpool meer kans biedt op een optimale match tussen donororgaan en ontvanger. Drie dagen lag De Vries in het ziekenhuis en binnen week was hij alweer aan het werk.

De gedachte dat zij iemands leven met twintig jaar kan verlengen, spreekt ook Annet Kruisselbrink (47) aan. Al jaren speelt ze met de gedachte om anoniem een nier af te staan. In de tijd dat ze taxichauffeur was, vervoerde ze regelmatig een vijftienjarige jongen naar het ziekenhuis. Ze zag hoe ziek hij vaak was en trok zich de toestand van deze nierpatiënt aan. Zijn eerste niertransplantatie sloeg niet aan, de tweede wel. Toen ze hem vorig jaar na jaren weer tegen het lijf liep, verraste het haar hoe goed het met hem ging.

undefined

Facebookgroep

Kruisselbrink heeft zich verdiept in nierdonatie bij leven en is lid van een besloten facebookgroep waar (aspirant-)donoren informatie uitwisselen. Onlangs stuitte ze via Facebook op een oproep van nierpatiënt Vincent Moolenaar (27) en ze raakte diep ontroerd. Direct stuurde Kruisselbrink hem een bericht: Als wij een match hebben, krijg jij mijn nier.

Bijna achtduizend keer werd de oproep gedeeld waarin Moolenaar een nierdonor zoekt. Acht jaar na zijn deelname aan de Grote Donorshow, heeft hij nog steeds geen nier gevonden. Moolenaar was een van de drie kandidaten in de race voor de nier van Lisa, die aan het einde van de show een actrice bleek. Hij was twee jaar toen hij beide nieren verloor. Als kleuter onderging hij twee keer een niertransplantatie, maar beide keren werd de nier afgestoten. Wekelijks ondergaat hij vijf keer acht uur dialyse. Tot 2012 dacht hij dat zijn lichaam geen donororgaan kon accepteren. Uiteindelijk wees onderzoek uit dat hij wel geholpen kan worden door iemand jonger dan vijftig met bloedgroep o-positief. Op zijn oma na, komt die bloedgroep niet voor in zijn omgeving.

Moolenaars schroom om de facebookoproep te plaatsen was groot. "Daarmee profileer ik mijzelf als de zieke, afhankelijke Vincent," verklaart hij. Maar hij zag hoe zijn lotgenoten hun match vonden via Facebook. Omdat Moolenaars zoektocht een extra moeilijke missie is, zag hij hierin de radicale oplossing die hij nodig heeft. Grootschaligheid brengt hem dichter bij zijn donor. Hij verdiepte zich in de aanpak van zijn voorgangers en stelde een werkgroep samen om een campagne uit te zetten. Tegelijkertijd schuurt het: "Kennelijk moet je welbespraakt zijn en online de weg weten om aan een nier te kunnen komen. Het wordt toch een modeshowtje. Ik heb erover nagedacht hoe mensen mij willen zien."

undefined

Intiem

Mogelijke donoren melden zich per e-mail. Moolenaar weet zich nog niet goed een houding te geven in die contacten, hij worstelt met zijn afhankelijkheidspositie. Hoe zich te verhouden tot de donor na de transplantatie, is nog abstract. Het is zo intiem om andermans orgaan in je lijf te krijgen. Moolenaar: "Sommige donoren willen hun verantwoordelijkheid nemen zonder verder contact. Wil iemand dat wel, dan sta ik daarvoor open." Binnenkort gaat hij een kop koffie drinken met Kruisselbrink en dan zien ze wel verder. Lukt het niet met Moolenaar, dan staat Kruisselbrink alsnog anoniem een nier af.

Olaf de Vries is geen voorstander van de zogenaamde 'facebookdonaties'. "Ik doneer niet aan Jantje die een leuke facebookcampagne heeft opgezet", zegt hij. "Dat is niet eerlijk, want zo ontneem je andere mensen de kans op een nier. Wil je bijdragen aan de oplossing van het donorentekort of doneer je omdat je geraakt bent door een individueel verhaal?" Maar sinds de eerste facebookactie van een jaar geleden zoeken steeds meer patiënten een nier via de sociale media.

Daarom werkt de Nierstichting samen met professionals, nierpatiënten en donoren aan een online informatieplatform, dat deze zomer de lucht in gaat. Orgaandonatie bij leven is omgeven met netelige dilemma's, want er mag geen marktplaats voor nieren ontstaan. Orgaanhandel waar geld mee is gemoeid, ligt op de loer. Of het verglijdt naar een beautycontest, waarbij de donor kiest voor het blonde kind en niet voor de allochtoon. Liever heeft de Nierstichting dat 'samaritaanse' donoren zich melden bij Eurotransplant.

Er mag wel wat meer aandacht zijn voor het welzijn van de donor, vindt De Vries. In aanloop naar de operatie gaf hij aan dat hij epilepsie heeft. Zijn aanvallen worden vooral opgewekt door slaapgebrek, onvoldoende eten en stress. Hoewel de middag voor hem als nachtdier het beste moment was voor de operatie, ging hij 's ochtends vroeg na een slapeloze nacht onder het mes. Na afloop merkte hij aan zijn versuffing en deels open hechtingen dat hij een epileptische aanval had gehad.

undefined

Geen bloemen

In de periode van de transplantatie hield De Vries een blog bij op de website van de Nierstichting. Nog steeds krijgt hij vragen van mensen die ook overwegen om een nier af te staan. De Vries wijst hen erop dat anonieme donoren geen zeggenschap hebben over wie hun nier ontvangt en dat ze geen bloemen moeten verwachten. Zelf ontving hij een speldje van de Nierstichting en hij kreeg een onkostenvergoeding van 326 euro. Enkele maanden nadat hij zijn blog startte, ontving hij een e-mail van de Nierstichting: de ontvanger was op zijn blog gestuit en herkende zich in de datum. Dat had hem onaangenaam getroffen, want hij wilde niets weten van zijn donor. De Nierstichting heeft de weblog verwijderd. Pijnlijk voor De Vries, het voelde zo ondankbaar.

Sinds de operatie heeft zijn overtuiging nooit gewankeld. Totdat zijn huisarts zich enkele dagen voor het ter perse gaan van deze krant ongerust toonde over zijn nierwaarden. Die zijn van 'bijna perfect' gedaald naar een 'licht verminderde nierfunctie'. Over een maand wordt hij onderzocht door een nefroloog, een specialist op gebied van nieraandoeningen. De Vries is in verwarring: "Misschien moet ik straks zelf zo'n facebookcampagne beginnen."

Website van Olaf de Vries: www.doneereennier.com

undefined

Gemiddelde wachttijd: 4 jaar

Ongeveer 16.000 Nederlanders hebben een niervervangende therapie nodig: dialyse of transplantatie. In 2013 stonden 735 mensen op de wachtlijst voor een transplantatie. Gemiddelde wachttijd voor een niertransplantatie van een overledene is vier jaar. Jaarlijks overlijden tweehonderd mensen omdat een donornier te laat komt. Binnen Europa heeft Nederland het hoogste percentage levende donoren, in 2013 was dat 55 procent: 520 transplantaties. Bij nierpatiënten die een nier ontvingen van een levende donor, werkt na tien jaar ruim 75 procent van de getransplanteerde nieren nog. Bij transplantaties van een nier van een overleden donor ligt dat lager: ruim 60 procent.

Bron: www.nierstichting.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden