null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Theezakjesmethode

Wil je weten hoe gezond de grond is in je tuin? Begraaf een theezakje

De tuin staat er groen bij, boeren zien het gewas de grond uit schieten. In die grond blazen bacteriën en schimmels hun partij mee. Maken die het ook goed? Dat kun je nagaan door een afbreekbaar object te begraven. En volgens Nederlandse onderzoekers leent een theezakje zich daarvoor beter dan een onderbroek.

Dat laatste idee kwam overwaaien uit de VS. De actie 'Soil your Undies' , letterlijk: bevuil uw ondergoed, houdt in dat je kijkt wat daarvan overblijft na twee maanden op een kleine 8 centimeter onder de grond.

Maar dat is geen serieuze meetmethode, zegt Gera van Os, lector aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Het levert geen hard getal op. De theezakjesmethode - begraven en na twee maanden opgraven, drogen en wegen - wel.

Twee maanden onder de grond is niets voor groene thee

De ‘Tea Bag Index’ werd geboren op onderzoeksinstituut Wageningen Plant Research en in 2013 gepubliceerd in een vakblad. Nederlandse bollenkwekers zagen dat en dienden een onderzoeksvraag in. Studenten van Aeres, een school met focus op landbouw en groen, begroeven theezakjes op een proefveld van de Wageningen Universiteit waar verschillende bodembehandelingen werden vergeleken. De eerste resultaten worden deze week gepresenteerd op de grote jaarvergadering van de European Geophysics Union , een Europese non-profitorganisatie die wetenschappelijke kennis uit de aardwetenschappen en milieukunde wil delen, dit keer online.

Verschil tussen de anders behandelde stukken van het proefveld konden de theezakjes niet aantonen, maar dat lukte de dure apparatuur van de Wageningse onderzoekers ook nog niet. Er zullen dus nog meer metingen moeten worden gedaan, zegt Van Os.

Eén ding is al wel gebleken: je kan het beste als thee de smaak rooibos nemen, dan valt er aan het eind nog iets te wegen. Twee maanden onder de grond is iets wat groene thee gewoon niet trekt.

Lees ook:
Door het drinken van deze thee, draagt u bij aan de biodiversiteit

Voor het theemerk Ptthee worden stroken land van boeren ingezaaid met kruidenzaad. Zo willen de oprichters de biodiversiteit op het Nederlandse platteland versterken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden