'Wil ik naar de top dan zal ik verder moeten kijken'

Kars van Tarel, verrassend geselecteerd voor het Nederlands volleybalteam, zit in een lastig parket. De spelverdeler heeft een contract getekend bij Zwolle, hoewel zijn verbintenis met Sudosa Assen nog doorloopt. Hij kan alleen weg als Sudosa degradeert. In Assen is men niet blij met de handelwijze van de speler, zeker niet nu de ploeg vecht voor lijfsbehoud.

BERT SCHABBINK

ZWOLLE - De norse blik verraadt teleurstelling. Sudosa vecht voor wat het waard is tegen Vocasa. De winnaar van het beslissingsduel speelt volgend seizoen weer op het hoogste niveau, de verliezer moet opnieuw aan de bak voor een serie wedstrijden met handhaving als inzet. Van Tarel kijkt toe vanaf de zijlijn en dat zint hem van geen kant. Na twee sets is hij gewisseld. De laatste twee sets mag hij eindelijk weer opdraven maar ook Van Tarel kan de nederlaag van zijn ploeg niet afwenden. Na vijf sets is het verlies een feit en degradatie voor Sudosa weer een stap dichterbij.

De rijzige gestalte van Gert Timmer torent boven het publiek uit in de Zwolse Thorbecke-sporthal. De coach van Zwolle is aandachtig toeschouwer bij Sudosa-Vocasa. Geen wonder want Kars van Tarel speelt volgend seizoen in zijn ploeg. Tot woede van alles wat Sudosa een warm hart toedraagt. Want Zwolle heeft alleen onderhandeld met Van Tarel en de speler buiten medeweten van Sudosa een contract laten tekenen. En de verhouding tussen Sudosa en Zwolle was al broos want eerder vertrokken ook al talentvolle spelers vanuit Assen naar de Overijsselse hoofdstad.

Timmer reageert stoïcijns op de beschuldigingen vanuit Drente. “Wij hebben vorig seizoen precies hetzelfde meegemaakt met enkele spelers. Ook die hadden een doorlopend contract, maar gingen toch bij ons weg. Er is sprake van positie-verbetering dus niemand kan hem tegenhouden. Onze secretaris is advocaat en die heeft het contract van Kars bij Sudosa bekeken. Hij zag geen problemen. Natuurlijk kan ik de woede van Sudosa begrijpen, maar ze moeten wel reëel blijven. Het is voor Kars gewoon beter als hij bij de tweede ploeg van Nederland gaat spelen. Zeker nu hij in beeld is voor het Nederlands team.”

Timmer heeft al eerder twee jaar met Van Tarel gewerkt. Maar sinds de 22-jarige spelverdeler bij Sudosa op het hoogste niveau speelt, maakt hij een stormachtige ontwikkeling door. Timmer: “Hij heeft echte spelverdelers-handen, zoals dat zo mooi heet. Bovendien heeft hij natuurlijk het voordeel dat hij 1 meter 95 is. Zo lang zijn niet veel spelverdelers. Als hij zich goed ontwikkelt, kan hij de opvolger van Peter Blangé worden in de nationale selectie.”

Loek Hagendoorn kijkt bedenkelijk. De coach van Sudosa heeft zojuist een dure nederlaag geleden en zit al helemaal niet te wachten op vragen over Van Tarel. “Er is zoveel over gezegd en geschreven. Het gaat ten koste van zijn spel en dat kunnen we nu helemaal niet gebruiken. Eerlijk gezegd ben ik het spuugzat, al dat gepraat over Kars. Zwolle heeft slecht gehandeld door die jongen zover te krijgen dat hij een contract tekent, terwijl zijn huidige verbintenis nog gewoon doorloopt. Ik vind dat schandalig.”

Als Van Tarel werkelijk zo goed is als de kenners beweren, heeft hij weinig te zoeken bij Sudosa. De Asser-ploeg heeft in Victor Artamonov de bekendste speler. De ervaren Rus, die jarenlang bij Zwolle (!) speelde, zou de jonge ploeg op sleeptouw moeten nemen. Als Van Tarel na twee sets (15-12 en 12-15) naar de kant wordt gehaald, verlaat Artamonov de pass-positie om te gaan spelverdelen. Die wisseling gaat weer ten koste van de passing zodat eigenlijk het ene gat met het andere wordt gedicht. Echt beter gaat het niet na de tactische wijziging. Sudosa wint weliswaar de derde set met 15-12, maar start in de vierde weer bijzonder slecht.

Bij een hopeloze 11-2 achterstand, worden de oude stellingen weer ingenomen; Van Tarel spelverdeler en Artomonov passer. De vierde set gaat kansloos verloren en meteen gaat het ook fout in de beslissende vijfde set. Iedereen, inclusief Van Tarel, laat het afweten en Vocasa wint eenvoudig met 15-6. Sudosa hoopte voor aanvang van het seizoen een stabiele eredivisie-ploeg te zijn, maar schiet daarvoor op bijna alle fronten tekort.

Vocasa-coach Van Groenhuijzen, de aanvoerder van het nationale team op de Spelen van 1964, kan ineens terugkijken op een geslaagde jaargang. Zijn ploeg debuteerde in de eredivisie, kampte gedurende het seizoen met grote financiële problemen, maar handhaaft zich uiteindelijk wel. “We hebben het slimmer gespeeld dan Sudosa. Wij houden van snel spel en dat lukte constant in het begin van de sets. Daarna ging onze spelverdeler Bas van Pelt teveel over de buitenkanten spelen en kon Sudosa terugkomen. Dit is een belangrijke zege voor de club. Nu kunnen we proberen verder te bouwen.”

In het Sudosa-kamp is de stemming verre van opgetogen. Van Tarel is woedend dat zijn coach Hagendoorn hem naar de kant haalde en vervolgens weer inzette bij een grote achterstand in de vierde set. Maar de kwaadheid uit zich vooral in gezichtsuitdrukkingen en lange pauzes tijdens het spreken. Van Tarel houdt zich in, zij het met heel veel moeite. “Ik ben diep teleurgesteld. Hou het daar maar op. Maandag bespreken we de wedstrijd altijd na en dan zal ik wel zeggen wat ik ervan vind. Ik heb het hele seizoen gespeeld en uitgerekend vandaag word ik gewisseld. Ik ben benieuwd wat zijn uitleg is.”

Dat wil Hagendoorn wel vertellen. “Ik vond dat Kars niet super speelde, vooral niet slim genoeg. Vocasa heeft een kleine spelverdeler, dan moet je je spel daarop aanpassen. Dat heeft Kars onvoldoende gedaan. Daarom heb ik hem gewisseld.”

De recente ontwikkelingen hebben geen invloed op de relatie tussen speler en trainer, zo bezweert Van Tarel. “Ik kan nog altijd goed met hem overweg. Natuurlijk vind ik het jammer dat het zo moet lopen, maar het is niet anders.” Hagendoorn windt er geen doekjes om, hij is teleurgesteld in Van Tarel. “Ik neem het hem kwalijk dat hij het op deze manier heeft gespeeld. We hebben in Assen alles op hem afgestemd, we wilden een team rond hem opbouwen en dan krijg je dit. Dat komt hard aan.” Van Tarel: “Ja, wat moet ik zeggen. Voor mij is Zwolle gewoon een hele verbetering. Ik heb het hier prima naar mijn zin. Sudosa is een hechte familie, maar als ik naar de top wil zal ik toch verder moeten kijken.”

Terwijl Sudosa en Zwolle rollebollend over straat gaan, klinkt bij Van Tarel een bekende stem uit het antwoord-apparaat. “Mijn vriend belde op dat er een boodschap was ingesproken. Ik moest eerst twee keer luisteren voordat ik het geloofde. Ik dacht dat iemand me in de maling nam.” Het is bondscoach Toon Gerbrands. Of hij de naam Van Tarel bij de voorlopige selectie van achttien man mag zetten. “Een geweldige opsteker natuurlijk. Ik weet niet precies hoe het nu verder gaat, dat hoor ik nog wel. Het zal wel veel trainen worden in de zomer.”

Met die uitnodiging is de loopbaan van Van Tarel in een stroomversnelling terecht gekomen. Tot zijn zeventiende speelt hij in Borne bij Apollo, een clubje dat pendelt tussen de landelijke derde divisie en de regionale promotieklasse. Dan verkast hij naar Zwolle, waar hij het twee jaar volhoudt. De studie krijgt voorrang en Van Tarel keert voor twee jaar terug naar Apollo. Als student belandt Van Tarel in Groningen en hij gaat spelen voor Sudosa in Assen. Hij ontwikkelt zich zo goed dat Zwolle hem vervolgens inlijft voor het volgend seizoen. Van Tarel is nu 22 en klaar voor de laatste sprong. die naar de top.

“Dat Gert Timmer me als opvolger ziet voor Peter Blangé is natuurlijk prachtig, maar ik moet het nog wel eerst waarmaken. Mijn lengte is natuurlijk een groot voordeel, maar ik vind van mezelf dat het tactisch veel beter kan. Dat leer je vooral door op niveau te trainen en te spelen. Die kans krijg ik bij Zwolle. Ik ga gewoon beginnen door de vloer uit de sporthal te trainen en dan zien we wel weer. Ik ga minder werken om te proberen zo optimaal mogelijk te presteren.”

Maar eerst wachten Van Tarel nog enkele lastige duels tegen Brevok, de hekkensluiter uit de eredivisie die zich onlangs danig heeft versterkt met enkele spelers. De inzet van de play off-wedstrijden is handhaving in de eredivisie. Als Van Tarel degradeert is hij van het gezeik af en kan hij ongestoord naar Zwolle, zo luidt de clausule in zijn contract. Het is zijn eer te na. “Ben je gek. Ik geef altijd tweehonderd procent. Zeker nu. Ik wil niet dat Sudosa degradeert. Dat verdient die club niet. Ik ga er alles aan doen om dat te voorkomen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden