Wil Deventer weduwe werkelijkheid

De weduwe Wittenberg is in 1999 vermoord. Nu huisjurist Ernst Louwes daarvoor achter de tralies zit, kan haar testament ter ere van haar man, psychiater Willem Wittenberg, toch werkelijkheid worden.

ZWOLLE - ,,Voor de begrafenis van Jacqueline”, zegt dr. Sape Braaksma als hem wordt gevraagd wanneer hij Louwes heeft ontmoet. De huisvriend van de overleden Wittenbergs is nu op verzoek van de familie en de rechtbank Zwolle voorzitter van de Dokter Wittenberg Stichting. Bij het graf van Jacqueline dacht de oud-ziekenhuisdirecteur dat hij dat toen ook was. ,,Maar veertien dagen voor haar dood bleek het testament gewijzigd. Louwes was voorzitter geworden.”

Braaksma heeft de Deventer moordzaak op de voet gevolgd. Hij voelde het als zijn plicht in de gaten te houden hoe het af zou lopen met de slordige twee miljoen euro die was gereserveerd voor de opvallende laatste wens van Willem en Jacqueline.

Braaksma: ,,Met dat geld zou een stichting opgericht worden voor psychiatrisch patiënten, die - zoals medici dat noemen - uitbehandeld zijn maar niet kunnen functioneren zonder hulp.”

Voor die patiënten hadden Willem en Jacqueline een praktijk aan huis opgezet. Braaksma:

,,Sommige hadden geen geld, die stopten ze wat toe. Er kwam ook een man uit Urk. Die betaalde met een emmertje paling.” De twee gunden zich geen vakantie. Dan stonden de geestelijk verwarden voor een dichte deur. ,,Ze warenniet wereldvreemd, zoals in het proces naar voren kwam, het was wél hun enige passie.”

Willem onderbrak zijn 'consulten' overdag eenmaal, exact om kwart over twaalf. Dan hield hij zich even bezig met zijn aandelen en de beurs. ,,Dat deed hij goed. Daar is het kapitaal aardig mee gegroeid”, weet Braaksma.

In 1996 overleed de psychiater aan een hartstilstand. Jacqueline liet in haar testament opnemen dat er na haar dood een stichting ter nagedachtenis aan haar man zou komen. Aan vrienden als Braaksma werd gevraagd in het stichtingsbestuur te gaan zitten. In 1999 raakte de zaak plotseling op gruwelijk wijze actueel, toen Jacqueline in haar huis om het leven werd gebracht.

Sinds de tweede veroordeling van Louwes hebben Braaksma en de rest van het bestuur in stilte aan de Dokter Wittenberg Stichting gewerkt.

,,Er is nu een bescheiden stap gemaakt”, zegt secretaris Hanneke Veldman. Een project als 'Natuur Anders', waarbij ex-psychiatrische patiënten tuinwerk doen op een begraafplaats en in een park, wordt ondersteund. ,,Een ander initiatief dat we helpen is 'Zo gek nog niet'. Dat zijn schildercursussen. De ex-patiënten zetten onder hun schilderij wat ze voelden toen ze aan het schilderen waren.”

De pot is nog lang niet leeg. In de driehoek Deventer-Zwolle-Apeldoorn kunnen nog veel meer projecten gesteund worden. Er zal ook iets voor jongeren komen. Het echtpaar had geen kinderen. Braaksma: ,,Willem kon altijd geestdriftig vertellen over een therapie waar hij in Groningen aan gewerkt had. Het ging om heel jonge kinderen die geestelijk verwaarloosd waren. Die werden in aanraking gebracht met het gevoel van affectie door ze eerst met een konijntje te laten zijn, daarna een hond, een schaap en op het laatst een paard.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden