WikiLeaks: Pakistan wist van schuilplaats Bin Laden

Afgelopen week begon de sloop van de oude schuilplaats van Bin Laden. Beeld afp
Afgelopen week begon de sloop van de oude schuilplaats van Bin Laden.Beeld afp

Pakistaanse officieren waren waarschijnlijk op de hoogte van het wooncomplex van terroristenleider Osama Bin Laden in Pakistan. Dat blijkt uit gelekte e-mails op onthullingssite WikiLeaks, meldt de BBC.

Martine Steenvoort

De e-mails zijn afkomstig van Stratfor, het Amerikaanse bureau dat gespecialiseerd is in het verzamelen en analyseren van informatie over onder meer terrorisme, financiën en internationale politiek. Stratfor waarschuwde van tevoren geen commentaar te geven over de echtheid en juistheid van de documenten.

De Pakistaanse overheid en het leger ontkennen dat zij destijds meer informatie hadden over de verblijfplaats van Bin Laden.

In een e-mail van een Stratfor-werknemer aan collega's staat het volgende citaat: 'De Pakistaanse inlichtingendienst ISI en het Pakistaanse leger, waaronder een gepensioneerde generaal, hadden kennis van de regelingen en de schuilplaats van Bin Laden.' Verdere namen en rangen van deze generalen zijn onbekend, maar de werknemer zegt wel dat de Amerikaanse inlichtingendienst ook over de informatie beschikte.

Bin Laden woonde jarenlang in het complex. Amerikaanse militairen schoten de Al Qaedaleider vorig jaar mei dood. De oude schuilplaats is gisteren geheel gesloopt.

Archieffoto (1998) van Osama Bin Laden. © AFP Beeld
Archieffoto (1998) van Osama Bin Laden. © AFP
Media en lokale bewoners verzamelen zich bij het complex in Abbottabad, Pakistan, waar al-Qaedaleider Osama Bin Laden vorige jaar mei werd doodgeschoten. Archief Beeld afp
Media en lokale bewoners verzamelen zich bij het complex in Abbottabad, Pakistan, waar al-Qaedaleider Osama Bin Laden vorige jaar mei werd doodgeschoten. ArchiefBeeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden