WikiLeaks onthult digitale spionagemethoden CIA

Android, iOS, Windows, tv's op standby, smartphones: iemand afluisteren kan op veel manieren, blijkt uit onthullingen over de CIA.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Onthullingssite WikiLeaks heeft gisteren de Amerikaanse overheid opnieuw een forse slag toegebracht. WikiLeaks onthulde op zijn website 8761 documenten en andere data over digitale spionage door inlichtingendienst CIA. Eerder maakte het honderdduizenden documenten van het ministerie van binnenlandse zaken en het Pentagon openbaar.

Uit de documenten, die experts authentiek achten, blijkt dat de CIA schadelijke software gebruikt om iPhones en andere smartphones, computers met Windows en zelfs televisie-software aan te vallen om er informatie mee te verzamelen.

Anders dan de NSA, die met sleepnetten grote delen van het internetverkeer bleek binnen te harken, lijkt de CIA redelijk gericht af te luisteren. Daarvoor heeft de geheime dienst volgens WikiLeaks een heel arsenaal aan hacktechnieken tot zijn beschikking.

Zoals zogenoemde zero days. Dat zijn nog niet bekende lekken in een computersysteem, die gebruikt kunnen worden om ongezien binnen te komen. Eigenlijk kun je ervan uitgaan dat elk computersysteem dat soort fouten bevat, die de producenten met regelmatige updates verhelpen.

Opvallend is dat de CIA volgens WikiLeaks zero days gebruikte van besturingssystemen als iOS van Apple en Android van Google. Omdat wereldwijd ettelijke miljoenen mensen die systemen gebruiken, is dat soort lekken gewild en is het gebruik ervan tegelijkertijd controversieel. Om te voorkomen dat de fabrikant de gaten dicht, zal de CIA de zero days namelijk niet melden. Dat betekent dat de kwetsbaarheden blijven bestaan.

Het verhaal van de Samsung-tv F8000 die op standby lijkt te staan maar juist dan gesprekken in de kamer afluistert was al bekend. Vorige maand had Wikileaks gerapporteerd dat de CIA in 2012 Franse politici, inclusief president Sarkozy afluisterde. In 2013 ontstond er veel ophef toen klokkenluider Edward Snowden die in Rusland is ondergedoken, liet weten dat collegadienst NSA bondskanselier Merkel afluisterde. Tel daarbij op de digitale spionage uit Moskou, Peking en Shanghai, en elk bedrijf of elke politicus van belang kan weten dat hij of zij van alle kanten wordt belaagd.

Een veiligheidsexpert van Rendition Infosec uit Georgia schat in dat er momenteel koppen rollen binnen de CIA. Niet duidelijk is of de documenten zijn gehackt of gelekt. Evenmin is duidelijk wie het doelwit waren.

Volgens WikiLeaks beschikt de CIA over een eigen afdeling voor cyberaanvallen op het hoofdkantoor in Langley, Virginia, waar ongeveer tweehonderd experts werkzaam zijn. Ook het Amerikaanse consulaat-generaal in Frankfurt zou een afdeling voor cyberspionage hebben. Medewerkers pochen hoe makkelijk zij Duitse netwerken binnenkomen. Van daaruit ligt de weg open naar andere Europese landen.

WikiLeaks belooft nog meer onthullingen in de komende dagen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden