WikiLeaks onhult werkwijze Guantanamo Bay

null Beeld reuters
Beeld reuters

De Verenigde Staten hebben tientallen gevangenen van detentiekamp Guantanamo Bay vrijgelaten. Het gaat om gevangen die een groot veiligheidsrisico vormen. Dat blijkt uit geheime documenten van de onthullingssite WikiLeaks, waaruit diverse media vandaag citeerden.

anp / redactie

In de afgelopen jaren hebben meer dan zevenhonderd mensen gevangen gezeten in Guantanamo Bay. De jongste gevangene waren 14 jaar en de oudste was een dementerende 89-jarige. Onder de gedetineerden waren 220 gevaarlijke extremisten en 380 laaggeplaatste voetsoldaten, volgens de Britse krant The Daily Telegraph.

De overige 150 zouden onschuldige Afghanen en Pakistanen zijn, die waren aangezien voor anderen of op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren. Zo was een gevangene alleen maar ooggetuige van een bermbomaanslag.

Een van de gevaarlijke ex-gevangenen is Abu Sufian bin Qumu, tegenwoordig een kopstuk van de opstand in Libië. Zes jaar lang zat hij vast in Guantanamo Bay. Volgens de Amerikaanse publieke omroep NPR volgde hij trainingskampen bij terreurnetwerk al-Qaeda, vocht hij met de Taliban tegen de Sovjet-Unie en was hij chauffeur van terreurleider Osama bin Laden toen die in Sudan woonde. Het is niet duidelijk of hij nog steeds banden onderhoudt met al-Qaeda.

De Saudiër Abd al-Rahim al-Nashiri offerde zijn potentie op voor zijn geloof, zo blijkt uit de stukken. Nashiri zou inentingen hebben gekregen om impotent te worden en er bij anderen op hebben aangedrongen dezelfde injecties te krijgen. Zonder lust zouden ze ,,meer tijd hebben voor de jihad in plaats van te worden afgeleid door vrouwen''. Nashiri werd vorige week aangeklaagd wegens een aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in 2000.

De gelekte dossiers bevatten ook informatie over de verhoren van de terreurverdachten. Zo dreigde Khalid Sheikh Mohammed, het vermeende brein achter de terreuraanslagen van 11 september 2001, met een ,,nucleaire hel'' als Bin Laden ooit wordt opgepakt. Volgens een andere gevangene zal dan een ergens in Europa verstopte atoombom ontploffen.

In de verhoren laten de gevangenen soms blijken hoe ze denken over de militaire bewakers. Een gevangene zei dat hij ,,zijn vrienden in Irak wil zeggen dat ze de verhoorder moeten vinden en hem in stukken moeten snijden tot shoarma'', aldus de krant The New York Times.

Het kamp Guantanamo Bay werd in 2002 opgezet om opgepakte terreurverdachten uit Afghanistan op te sluiten. Mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek geuit op de harde verhoormethodes. De Amerikaanse president Barack Obama wil het kamp sluiten, maar moet eerst beslissen over de ongeveer 170 mensen die er nog vastzitten. Een deel kan worden vrijgelaten, de rest wordt mogelijk vervolgd in de Verenigde Staten.

Wikileaks onthult verder dat:

-De Amerikaanse overheid de Pakistaanse inlichtingendienst als terroristische organisatie bestempelde, gelijkwaardig aan Al-Qaida, Hamas, Hezbollah en de Iraanse inlichtingendienst.

-Bijna 100 gevangenen in Guantanamo kregen de diagnose 'depressief' of een andere psychiatrische aandoening. Veel gevangenen gingen in hongerstaking of deden een poging tot zelfmoord.

- Een aantal gevangenen hadden de Britsche nationaliteit of waren inwoner van Groot Brittanië en werden toch vast gehouden, ondanks dat de authoriteiten wisten dat ze geen lid waren van de Taliban of al-Qaida. Één Brit, Jamal al-Harith, werd vastgehouden omdat hij in een Taliban-gevangenis had gezeten en hun verhoortechnieken zou kennen. Een andere Brit, Binyam Mohamed, werd vastgehouden zelfs nadat zijn aanklacht was vervallen en er bewijs kwam dat hij was gemarteld.

-De Verenigde Staten vertrouwde vooral op informatie die was ingewonnen bij een relatief klein aantal gevangenen en die was verkregen door marteling. Ze hielden vol dat die verklaringen betrouwbaar waren zelfs nadat bekend was dat degenen die de informatie verstrekt hadden waren mishandeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden