WikiLeaks deels naar XS4All

Klokkenluiderswebsite wikileaks.nl wordt als domeinnaam ondergebracht bij webhoster Byte en internetprovider XS4all. Dat maakte e-Dot, de vorige provider van WikiLeaks vandaag bekend.

Vincent Dekker

e-Dot laat op haar website weten overvallen te zijn door alle commotie rond WikiLeaks, dat vorige week is begonnen met het gefaseerd onthullen van zo'n 250.000 Amerikaanse diplomatieke berichten. De mensen achter WikiLeaks registreerden twee jaar geleden al de Nederlandse domeinnaam.

Internetbedrijf e-Dot is bang dat vooral het hosten van de zogenoemde mirrorsite van WikiLeaks veel capaciteit van de servers gaat vergen. „Wij kunnen WikiLeaks hierin niet van dienst zijn zonder onze andere klanten tekort te doen”, aldus e-Dot. De webhoster benadrukt „niet onder druk te zijn gezet” om WikiLeaks elders onder te brengen.

Eerder vandaag liet XS4All tegenover Trouw al weten dat men WikiLeaks niet zou weigeren als er een verzoek van WikiLeaks zou komen. Maar dat was op dat moment nog niet het geval. Nu komt dat er dus alsnog van.

XS4All is altijd een bijzondere internetprovider geweest en was ook een van de eerste internetproviders van Nederland. Het is opgericht door computerfanaten die het internet als middel voor democratische controle zagen. Een van de oprichters is ook betrokken bij WikiLeaks. Ruim tien jaar geleden werd XS4All weliswaar overgenomen door het degelijke telecomconcern KPN, maar die liet het bijzondere karakter van XS4All bestaan. Het zal moeten blijken of de Amerikaanse regering druk gaat uitoefenen op Den Haag en de top van KPN om de steun van XS4All aan WikiLeaks te beëindigen.

In principe past WikiLeaks heel goed bij de Nederlandse cultuur. In de zestiende en zeventiende eeuw werden in Nederland v eel boeken gedrukt die elders in Europa waren verboden. Die openheid heel Nederland geen windeieren geled. Niet eens zozeer de opbrengsten van die boeken maar meer nog het open denkklimaat zorgde ervoor dat veel Europese wetenschappers de weg naar Nederland wisten te vinden.

.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden