Wikileaks-bron Manning in humanere gevangenis

250 prominente juristen: Huidige opsluiting onmenselijk

Bradley Manning, de militair die door de Amerikaanse overheid wordt gezien als de bron van Wikileaks, wordt na bijna een jaar eenzame opsluiting overgeplaatst naar een militaire gevangenis in Kansas.

Sinds mei 2010 zit de soldaat vast op de Amerikaanse marinebasis Quantico, waar zijn gevangenschap tot internationaal protest heeft geleid. Volgens het Pentagon heeft dit echter niet meegespeeld in het besluit Manning over te plaatsen. Quantico wordt normaliter niet gebruikt voor langdurige opsluiting. Manning wordt tot zijn rechtszaak vastgezet in de minder strenge militaire gevangenis Fort Leavenworth. Het is niet duidelijk wanneer hij overgeplaatst wordt. Tot die tijd blijft het huidige gevangenisregime van kracht.

In zijn huidige cel op de Amerikaanse marinebasis Quantico gaat het licht nooit uit. Slechts één uur per dag wordt Manning gelucht. Volgens de autoriteiten bestaat er een zelfmoordgevaar; daarom moet Manning naakt of bijna naakt slapen. Als bewakers hem tijdens zijn slaap niet kunnen zien, wordt hij gewekt. Officieel om er zeker van te zijn dat hij zichzelf niets heeft aangedaan.

Zowel de Britse als de Duitse regering heeft afgelopen week de Amerikaanse overheid veroordeeld. "Het regime is wreed en onnodig", stelde het Britse Lagerhuislid Ann Clwyd tijdens een debat. Volgens beide landen probeert de Amerikaanse regering de verdachte slechts te vernederen. Amnesty International vraagt zich openlijk af of Mannings mensenrechten niet worden geschonden. Pogingen van de Verenigde Naties om deze beschuldiging te onderzoeken, zijn op niets uitgelopen. Mensenrechtenexpert Juan Mendez heeft tevergeefs geprobeerd een vertrouwelijk gesprek met Manning te regelen.

Ook in de VS is verontwaardiging ontstaan over de omstandigheden waaronder Manning gevangen zit. In een brief van 250 prominente juristen worden die 'vernederend en onmenselijk' genoemd. Het is nog niet bekend wanneer Manning voor de rechter verschijnt. Volgens het Amerikaanse leger kan het nog maanden duren voordat de rechtszaak dient.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden