wijzers

175 jaar België in zand

Roggen en haaien aaien

Dierenrijk Europa in het Brabantse Mierlo is uitgebreid met een verblijf voor roggen en hondshaaien. Bezoekers kunnen de vissen aaien: de roggen en haaien vinden dit volgens de medewerkers van het park maar al te lekker. „Het is een stroef, maar toch ook weer glad gevoel“, zegt hoofd dierenverzorging Alfred Melissen. Soms draaien de vissen zich zelfs om om ook hun buik aan te bieden. Dierenrijk Europa: tel. 0492-668240 of www.dierenrijkeuropa.nl.

Fietstocht Market Garden

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek heeft een fietsroute uitgezet over de landingsterreinen van de 82nd Airborne Division. Onderweg wordt verteld over de gebeurtenissen rond zondag 17 september 1944, toen duizenden Amerikaanse parachutisten geland zijn om de bruggen bij Grave en Nijmegen te veroveren. De route wordt gemarkeerd door monumenten die herinneren aan de Operatie Market Garden in het Rijk van Nijmegen. Deelname is mogelijk op 31/7 en 7, 14 en 21/8. De tocht van 20 km begint om 12 uur met een inleiding in het museum.

Deelname euro 6 (volw), euro 3 (7 t/m 15 j). Tel: 024-3974404, www.bevrijdingsmuseum.nl

Monsterfietstocht

De Groninger Albert Visscher, deze week 74 geworden, heeft als eerste de ’monsterfietstocht’ van bijna 2500 km door Nederland voltooid, die De Kampeer & Caravankampioen (KCK) begin maart introduceerde. Voor de tocht is conditie niet vereist (nou ja?), doorzettingsvermogen wel. De etappes (20-40 km) voeren van camping naar camping, die tal van aanbiedingen hebben én een stempel zetten. Visscher kwam na drie weken met 66 stempels weer in zijn woonplaats terug. Meer info op www.kck-online.nl, Het routeboek ’Nederland’ van de KCK is voor euro14,95 te koop bij de ANWB.

Nieuwe snelwegen Kroatië

In Kroatië zijn nieuwe snelwegen geopend. Zo is Zagreb-Split klaar, waardoor men in twee uur van de hoofdstad in de kustplaats rijdt. Vakantiegangers die de nieuwe tolweg liever mijden, kunnen nog steeds kiezen voor de imponerende kustweg. Ook de Kvarnerbaai en Oost-Istrië zijn beter bereikbaar dankzij de snelweg tussen de grensplaats Rupa en de havenplaats Rijeka. Meer informatie over (tolbetaling voor) het wegennetwerk in Kroatië is te vinden op www.croatia.hr/arrival. Informatie over vakantieland Kroatië: www.kroatischverkeersbureau.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden