’Wijze leden’ stappen op bij donateursclub

Van onze verslaggever

Het doek lijkt defintief gevallen voor de Donateursvereniging Nederland. Een commissie van ’wijze leden’, die moest nagaan of er nog leven zat in de donateursclub, is al na twee weken opgestapt.

„Ik snap er zelf niets meer van”, aldus voorzitter Esther Jacobs van de Donateursvereniging (DV). Jacobs kondigde enkele maanden geleden namens haar bestuur aan dat het werk er op zat en dat de club zou worden opgeheven. De fikse kritiek die zij kreeg na het aannemen van een gift van 44.000 euro van de organisatie Coins for Care, waarvan Jacobs voorzitter was, speelde bij het besluit volgens haar geen rol.

Enkele van de ongeveer 4000 leden van de DV protesteerden tegen de opheffing en in een vergadering begin deze maand werd besloten dat een commissie van vier de levensvatbaarheid van de vereniging zou onderzoeken. Daarbij zou worden gekeken naar de mogelijkheden van een doorstart.

Maar de commissie bestaat niet meer. De vier leden hebben om uiteenlopende redenen hun taak neergelegd. In hun schriftelijke verklaringen staat kritiek op een gebrek aan medewerking van het bestuur van de DV. „Door het bestuur is er onvoldoende transparantie gegeven over het personeelsbestand, de sponsors en de opbouw van het ledenbestand”, zegt Irene Mol, één van de ex-commissieleden. „Ik ben verbijsterd over het gebrek aan transparantie van een vereniging, die drie jaar lang publiekelijk heeft geroepen om transparantie in de goede doelensector.” Volgens voorzitter Jacobs kan zij aantonen dat het bestuur wel degelijk alle medewerking heeft gegeven.

Andere commissieleden vinden dat de opdracht van de ledenvergadering niet helder was en de onderzoeksperiode te kort.

Volgens Jacobs zal de DV nu volgens plan op 31 december worden geliquideerd. Voor Mol staat dat nog niet vast. Zij speelt met de gedachte juridisch advies in te winnen. Volgens haar is er door het bestuur van de DV gemanipuleerd met informatie. „Ik vind dat de onderste steen boven moet komen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden