Wijs geworden door eerdere ICT-projecten

Een Eerste Kamer die unaniem een wetsvoorstel afwijst: dat zal een minister zelden overkomen. Maar het overkwam gisteren minister Schippers (VVD) van volksgezondheid met haar voorstel voor de landelijke invoering van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

Over de hele linie - van links tot rechts, inclusief haar eigen partij - kreeg Schippers een 'nee' te horen, ondanks tegemoetkomingen aan de Kamer.

Het lijkt een zeperd van jewelste. Na veertien jaren van ploeteren met het dossier was het aan deze nieuwe minister van volksgezondheid om het laatste stukje van de parlementaire behandeling af te maken. Haar voorganger Klink (CDA) was er al in geslaagd een meerderheid in de Tweede Kamer achter het wetsvoorstel te krijgen. In die Tweede Kamer stemden uiteindelijk CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en VVD voor. Partij voor de dieren, PVV en SP waren tegen.

In de Eerste Kamer lag de zaak een stuk moeilijker. Dat wist Schippers op voorhand al. Twee weken geleden, bij de eerste ronde van de behandeling van het wetsvoorstel, bleken VVD, PvdA, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SGP en ChristenUnie een sterke voorkeur te hebben voor een kleine, regionale opzet. De CDA-fractie wilde voorzichtig beginnen met een medicatie- en waarneemdossier. D66 was in principe voor invoering van een landelijk EPD, maar had twijfels over de veiligheid.

Wijzer geworden door negatieve ervaringen met grootschalige ICT-projecten bij de overheid - denk bijvoorbeeld aan de ov-chipkaart, maar er zijn meer voorbeelden - huiverden de senatoren bij de gedachte dat allerlei onbevoegde lieden via een landelijk schakelpunt zouden kunnen neuzen in patiëntendossiers.

Grote twijfels waren er ook over de betrouwbaarheid van de opgeslagen gegevens. "Begin nou regionaal en werk geleidelijk van daaruit toe naar landelijke uitwisseling van gegevens. In de regio kennen de zorgverleners elkaar en kunnen ze elkaars diagnoses en behandelingen goed inschatten." Zo ongeveer redeneerden de senatoren.

Minister Schippers dacht nog een meerderheid te kunnen verzamelen door de reikwijdte van haar wetsvoorstel vooralsnog te beperken tot het medicatiedossier, zoals voorgesteld door het CDA. De liberalen probeerde ze te paaien door voor te stellen om de patiënt vooraf toestemming te vragen over gegevensuitwisseling. In het oorspronkelijke ontwerp was sprake van bezwaar aantekenen achteraf. Het mocht niet baten.

Een afgang dus voor de minister. Maar is Schippers nu in politieke zin zwaar beschadigd? Waarschijnlijk niet. Al was het maar, omdat de senaatsfracties het EPD-dossier erg inhoudelijk en niet politiek hebben benaderd. Zelfs haar eigen partij bleek niet bereid om om politieke redenen over de inhoudelijke bezwaren heen te stappen.

Diverse senatoren maakten duidelijk het haar niet euvel te duiden: die wet, dat was een ding van haar voorgangers, niet van haar zelf. De minister bleef er dan ook blijmoedig bij kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden