Wijntje uit de Bommelerwaard? Het kan

Herfstwarmte goed voor afrijpen druiven 'Nederlandse wijn zit in hogere segment'

Hij wilde graag zijn eigen bedrijf. En zijn schoonvader had in Flevoland al een kleine wijngaard. Sinds 2007 is 'buitenmens' Huib Overmars (33) zelf wijngaardenier met twee hectare druivenranken in het Gelderse rivierdorp Hurwenen. Afgelopen weekeinde leidde hij trots belangstellenden over wijndomein 'Oude Waalstroom' tijdens de open dagen van de Nederlandse wijngaarden. Overmars is een van het groeiend aantal Nederlandse wijnboeren. Veelgehoorde vraag: zit er hier wel brood in de wijnteelt?

"Nou, rijk word je niet van", verzekert Overmars terwijl de warme herfstzon de ochtendnevels tussen de ranken wegbrandt. Maar om rijkdom maalt deze jonge wijnboer niet. Kwaliteitswijn maken met druiven van eigen biologische, duurzame teelt, is zijn passie. Hij deelt die met partner Lotte Rippen (35). Zij heeft een baan, hij doet twee maal per week freelance-klussen. Ook zorgen hun 'mini-minicamping' en theetuin voor extra inkomsten. Vooral in het voor- en najaar is het aanpoten in de wijngaard.

Overmars en Rippen hadden in Hurwenen een relatief makkelijk begin. De wijngaard was in 1998 al opgestart. Ze konden direct oogsten en wijn maken toen ze in 2007 het bedrijf overnamen. "We hadden gehoord dat de wijngaard te koop stond", vertelt Overmars over hun bedrijf in de Bommelerwaard. "Het voordeel was dat je meteen omzet maakte." Inmiddels groeien er acht druivensoorten: vier witte en vier blauwe. De grootste omzet komt uit de wijnverkoop via kerstpakketten en relatiegeschenken.

Verwacht geen slobberwijn of prijsknaller uit Hurwenen. "De Nederlandse wijngaardeniers moeten het zoeken in het hogere wijnsegment", zegt Overmars. "We moeten voorkomen dat er slechte wijn op de markt komt." Zijn witte en rode wijnen kosten rond de tien euro. "Dan zit er nog niet eens handelsmarge op", zegt hij. "Kun je nagaan: die wijn uit verre landen kan worden gemaakt, verscheept en hier verkocht voor drie, vier euro. Dankzij bemesting en het gebruik van bestrijdingsmiddelen." De open dagen bieden hem een kans de consument bewust te maken van de milieuproblemen in dergelijke bulk-wijnbouw.

Nederlandse wijnteelt heeft alleen bestaansrecht als de kwaliteit hoog is, vindt Overmars. De herfsthitte die de nationale wijngaarden ondergaan, belooft daaraan dit jaar extra bij te dragen. "Sommige mensen vertelden me dat het een slecht wijnjaar werd door de slechte zomer", zegt hij. "Nee, zei ik, 's zomers groeien druiven alleen maar. Voor de kwaliteit maakt het niet uit. Maar deze nazomer is echt bizar goed. Prima voor het afrijpen."

Gelderland herbergt de meeste wijnboeren
Het aantal commerciële wijnboeren in Nederland neemt fors toe. Het begon in 1967 met een landbouwexperiment van wijnhandelaar Frits Bosch in Maastricht die er wijngaard Slavante begon. In 1997 telde Nederland nog slechts zes wijnboeren. Maar sinds de komst van nieuwe druivenrassen die tegen het Nederlandse klimaat kunnen, is dat aantal snel verveelvoudigd, ook buiten heuvelgebieden als Zuid-Limburg.

Het CBS telde over 2010 100 professionele wijnboeren in Nederland. Stichting Nationale Wijnweek, die ook alle hobbytelers meetelt, komt op 178 wijnboeren. Gelderland herbergt de meeste wijngaardeniers. De Achterhoek is het populairste Gelderse wijngebied.

Elk jaar groeit het areaal Nederlandse wijnranken. In 2010 nam het met tien hectare toe naar in totaal 170 hectare. Deze groei is mede gestimuleerd door overheidsbeleid om agrariërs hun bedrijfsvoering te laten veranderen en verbreden. Vakorganisaties die zich in Nederland met wijn bezighouden, vieren tot en met 9 oktober de Nationale Wijnweek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden