'Wijntje en treintje' terug

Een etentje tussen de rails. In het reguliere treinverkeer is het al ver vervlogen verleden. 'Wijntje en treintje' laten zich bij het spoor nog slechts sober vertalen in een snelle snack uit de railtender, en dan alleen nog voor de intercity-reiziger. Maar NS gaat die leemte nu vullen: met de Gourmet-expres, een uit Wenen overgewaaid vleugje spoorromantiek.

DICK RINGLEVER

Vier jaar terug heeft hij ook al even gereden. Maar dat was meer ter ondersteuning van de toen gevoerde reclamecampagne 'De trein een andere kijk op de wereld'. Een tijdelijke gimmick, waarmee het spoor vooral de vaste klanten wilde plezieren. Maar nu wordt het ernst. Het commerciële brein van NS heeft uit 'enkele honderden signalen uit de particuliere markt' afgeleid dat er profijt lonkt. Daarom gaan er tussen 15 april en 7 mei en van 14 oktober tot 5 november elke zaterdag en zondag expressen rijden waarin Wagons-Lits samen met wijnhuis Otto Lenselink tijdens een vier uur durend rondje Veluwe (Utrecht-Arnhem-Deventer-Zwolle-Amersfoort-Utrecht) fijnproevers bij candlelight in de watten legt met een rijkelijk besproeide zes-gangen-maaltijd.

NS kan daarvoor desnoods drie restauratiewagons en twee bar-buffetrijtuigen inzetten (plus - voor toiletservice - een paar gewone rijtuigen) zodat, als het moet, 170 smulpapen kunnen aanschuiven.

De wagons zijn dezelfde die 's zomers aan de autoslaaptreinen worden gekoppeld en 's winters meerijden in de Alpen Expres. Een financiële buil zal NS zich er dus niet mee vallen. In voor- en naseizoen stonden de rijtuigen toch maar op een zijspoor te niksen. Bovendien heeft NS een zekerheid ingebouwd: pas als er meer dan vijftig klanten hebben ingeschreven (à raison van 199 gulden de man plus, indien gewenst, ¿27,50 voor een dagkaart eerste klas om naar Utrecht te komen) worden de boordmagnetrons opgestookt. Zijn het er minder dan, sorry, volgende keer meer geluk. Maar projectmanager chartertrains van NS, Gerard op 't Hoog, verwacht niet dat het zover zal komen: “Wij mikken op een bezetting van 80 tot 85 procent.”

CHARTERMARKT

Daar zegt hij uit ervaring op te rekenen want NS is, sinds de commercie haar intrede deed bij het spoor, meer dan ooit actief op de chartermarkt. De Yomanda Healing Expressen naar Tiel (door Yomanda zelf gehuurd), de recente ANWB-expressen naar de Vakantiebeurs in Utrecht, de geheel verzorgde reis voor V & D-winkelpashouders naar Amsterdam om er de opening van het nieuwe filiaal aan de Kalverstraat bij te wonen, zijn er maar enkele voorbeelden van.

Op 't Hoog: “Het fenomeen geniet bij particulieren nog weinig bekendheid. Maar waarom zou je wel bussen, schepen en vliegtuigen kunnen charteren, en geen treinen? Bij ons is alles te huur, van dubbeldekker tot gourmet-expres.”

Naar zeggen van de projectmanager zijn vorig jaar al tegen de honderd treinen verhuurd. Daar zaten veel bedrijven bij die relaties rondreden, of al rijdend dinerend vergaderden. Hij noemt ook het energiebedrijf dat speciale treinen huurde om er een paar duizend medewerkers mee naar een congres te nemen. En meest recent: de Boze Boeren-expres naar Den Haag.

De particuliere huurder ontmoette NS minder. Maar ook die hoeft alleen maar even te bellen, verzekert Op 't Hoog. “Wij regelen dan alles, als het moet inclusief een bandje.” Een familiefeestje met een etentje voor vijftig man schat hij op vijf- tot tienduizend gulden. “Maar dan heeft de jubilaris de gourmet-expres ook helemaal voor z'n eigen club.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden