Wijnhengelen en puddingwerpen voor het goede doel

Een meisje vertoont haar Jimi Hendrix-kunsten vrijdag op de Utrechtse Vrijmarkt. De Vrijmarkt is traditiegetrouw op de avond voor Koninginnedag van start gegaan en gaat de hele nacht en koninginnedag door. Foto:anp Beeld anp
Een meisje vertoont haar Jimi Hendrix-kunsten vrijdag op de Utrechtse Vrijmarkt. De Vrijmarkt is traditiegetrouw op de avond voor Koninginnedag van start gegaan en gaat de hele nacht en koninginnedag door. Foto:anpBeeld anp

Jonge verkopers, goochelaars en zangeressen doen vandaag goede zaken in het Amsterdamse Vondelpark. Negentigduizend mensen zijn per trein naar Amsterdam gegaan.

Tienduizenden koopjesjagers brengen Koninginnedag door in het Vondelpark. De eurocenten die de slenterende voorbijgangers overhandigen voor de kinderoptredens, zelfgemaakte koekjes en tweedehands koopwaar, verdwijnen in koektrommels en geldkistjes. In het Vondelpark heeft zich een lang lint gevormd van kopers en verkopers, waartussen het moeilijk manoeuvreren is. Langs dit langzame eenrichtingsverkeer wappert de koopwaar aan waslijntjes in de wind. Kinderen bakken pannenkoeken en brengen eigengemaakte brownies aan de man. Bij het spel van afdingen helpen de ouders.

Naast verkopers die overtollige spullen als boeken en speelgoed op kleedjes hebben uitgestald, proberen velen een zakcentje te verdienen aan optredens. Zo zijn er acts van kleine buikdanseressen en slangenmensen. Maar ook piepjonge vioolspelers, drummers, gitaarspelers, goochelaars en zangeressen krijgen de handen op elkaar.

Opvallend is het aantal behendigheidsspellen waarmee in het park geld wordt verdiend. In een aantal gevallen gaat de opbrengst voor deze spellen als wijnhengelen sponzengooien of puddingwerpen naar een goed doel.

Strikt alcohol beleid
Verkopers van alcohol op het Amsterdamse Museumplein vragen vandaag actief naar een identificatiebewijs om te controleren of de consumenten zestien jaar of ouder zijn. Dit jaar geldt op Koninginnedag in Amsterdam een strikt alcoholbeleid. Amsterdamse supermarkten en winkels mogen maar één alcoholische consumptie per persoon verkopen.

De gemeente hanteert dit jaar strengere regels om overlast van mensen onder invloed zo veel mogelijk te beperken. In de praktijk blijkt bier echter ook op deze Koninginnedag, mede dankzij het mooie weer, een gewilde dorstlesser.

Amsterdam heeft Koninginnedag 2011 grondig voorbereid met andere Noord-Hollandse gemeenten, de NS, de politie en het Openbaar Ministerie. Burgemeesters van de betrokken gemeenten willen wangedrag als gevolg van dronkenschap bestrijden en strenger bestraffen.

De politie in Amsterdam heeft een deel van de Korte Prinsengracht afgesloten. Volgens een woordvoerster is de gracht te vol. Op de gracht waren veel bootjes, waardoor een opstopping ontstond. Het leek de politie beter een deel van de gracht af te sluiten om de doorstroming te bevorderen.

Amsterdam Centraal
De NS heeft tot het middaguur 90.000 mensen per trein naar de hoofdstad vervoerd, meldde een woordvoerster. Op Amsterdam Centraal zijn 69.000 treinreizigers uitgestapt. Vorig jaar waren dat er 67.000 rond hetzelfde tijdstip. 21.000 mensen pakten tot nu toe de trein naar Amsterdam Zuid. Vanaf dit station kunnen mensen naar het Museumplein lopen. Radio 538 houdt daar een muziekfestijn waar onder anderen Guus Meeuwis, Gerard Joling, Alain Clark en dj Armin van Buuren optreden.

Bij Amsterdam Centraal hebben twee treinen kort stilgestaan omdat mensen aan de noodrem trokken. 'De treinstellen hebben een paar minuten stilgestaan, maar konden snel weer doorrijden', aldus de zegsvrouw. In de ochtend werden twee mensen op Amsterdam CS al bekeurd omdat ze uit een stilstaande trein stapten en over het spoor richting het station liepen. Zij kregen beiden een boete van 200 euro.

Er wordt dit jaar streng gecontroleerd op mensen die over of bij het spoor lopen. 'We hebben extra teams ingezet, want dit is levensgevaarlijk', aldus de zegsvrouw. Mensen die worden gesnapt, kunnen rekenen op hoge geldboetes.

Een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) liet weten dat er zich tot het middaguur in de rest van Nederland nog geen noemenswaardige incidenten op het spoor of in treinen hebben voorgedaan.

Koninginnenacht
In Utrecht, Den Haag en Amsterdam is de nacht voor Koninginnedag vooralsnog rustig verlopen, meldden de autoriteiten. Volgens de politie in Amsterdam hebben zich in de hoofdstad geen ongeregeldheden voorgedaan. Ook in Utrecht heeft de politie het vrijdagavond rustig. De traditionele vrijmarkt trok veel bezoek, maar grote incidenten bleven uit.

In Den Haag trok het Life I Live-festival vrijdagavond zo'n 175.000 bezoekers. 'Het publiek staat verspreid door de stad. De sfeer is prettig en er hebben geen noemenswaardige incidenten voorgedaan', aldus de organisatie van het festival. De Haagse politie meldde dat er enkele kleine incidentjes hebben plaatsgevonden, maar 'dat is normaal voor een drukke uitgaansavond'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden