Wijn op het terras

De zomer komt aarzelend op gang. Niettemin hebben we genoten op de eerste warme, vroege avonden in de mooie meimaand. Ideale omstandigheden voor het proeven van wat 'terraswijnen'. Samen met vrienden of familie, meer of minder geroutineerde wijndrinkers en echte kenners.

Wijnen om ontspannen van te genieten, niet te moeilijk, maar fris, fruitig en stuivend. Wijnen die als aperitief, maar ook bij de zomerse maaltijd gedronken kunnen worden.

In eerste instantie denk je bij terraswijnen aan witte wijnen, of aan rosé-wijnen, die sterk in opkomst zijn.

Hele dag gewerkt, luie zaterdag of lome zondagmiddag? Dan smaakt een frisse witte wijn of rosé als opkikkertje of om de eetlust op te wekken.

Een topper is de Haut Poitou Sauvignon blanc 2000, Loire, Frankrijk. Voor mij een wijn met een bijzondere herinnering. Toen mijn echtgenoot, ruim 26 jaar geleden, voor het eerst bij me kwam eten, bracht hij een Haut Poitou Sauvignon blanc mee. Hij werkte in die tijd bij restaurant 'De Echoput' en eigenaar Jaap Klosse importeerde dit type wijn zelf (en zijn zoon nu nog). Wij dronken de Haut Poitou als aperitief en bij een zelfbereide 'Champignon Dordogne' een klassiek recept van ditzelfde restaurant.

Haut Poitou is een klein wijndistrict in de Loirevallei, ten noordwesten van de stad Poitiers. De bodem bestaat uit zand en klei, wat volle wijnen oplevert. Deze witte wijn is gemaakt van de sauvignon blanc, een druif die aan de basis staat van onder meer Sancerre. Bij het maken van deze Sauvignon heeft men er alles aan gedaan om de aroma's die van nature in de druiven aanwezig zijn te versterken en te behouden. De druiven zijn snel na de oogst voorzichtig geperst. Na de gisting heeft men de jonge wijnen op hun droesem laten rijpen.

Het resultaat: een bleekgele wijn met groene reflecties, een wijn met een aroma van bloemen, passiefruit en kruisbessen. Vol, mildfris en fruitig (accenten van exotisch fruit) van smaak.

Lekker als aperitief, maar ook bij een lichte maaltijd met vis of later op de avond met een stukje geitenkaas.

Prijs: fl., 11,99, maar tot 24/6 fl. 9,99

Verkrijgbaar bij Gall & Gall, met wijnkaart fl. 8,99

Verrassend was de Gaia Notiós white 2000, Griekenland

Vin de Pays du Peloponnese, witte droge wijn uit het zuiden van Griekenland, in de buurt van Patras. Fris, fruitig, petillant. Gemaakt van de moschofilero (55%) en roditis (45%) druif. Smaakte heerlijk zo onder de parasol met een toostje met tonijnsalade, wat olijven, een stukje feta en een plakje salami.

Prijs: fl. 16,99

Verkrijgbaar bij Gall & Gall

Terraswijnen met een zoetje, gemakkelijk drinkbaar - bijna limonade - geschikt om 'zomaar' te drinken zijn de Blouberg rosé, Zuid-Afrika, en de Piat d'Or rosé, Frankrijk. Lekker met een zoutje, een nootje en een toostje met.

De Blouberg rosé is een rosé, zoals velen hem graag drinken. Goed gekoeld en licht zoet, pretentieloos.

Tip: drink deze eenvoudige wijnen eens als 'gespritster' witte wijn of rosé met ijsblokjes, mineraalwater met bubbels en eventueel wat citroen, als longdrink.

De Blouberg wordt verkocht (wit en rosé) in een bolvormige fles bij de Mitra en zelfstandige slijter voor fl. 9,95.

Piat d'Or wordt verkocht in wit, rosé en rood bij Dirck III en Makro voor fl. 9,95.

Twee bijzondere terraswijnen zijn afkomstig van Château Lynch Bages in de Bordeaux, Frankrijk. In 1691 verliet John Lynch de stad Galway (Ierland) om zich in Bordeaux te gaan vestigen. Op dat moment had hij nog geen idee dat de Bordeaux een van de bekendste wijnstreken van de wereld zou worden. Michel Lynch, de zoon van John Lynch (burgemeester van Pauillac) maakte zijn entree in de 18de eeuw met Domaine de Bages. Deze wijn was toentertijd al een groot succes en met een reputatie van hoge klasse. Tot op de dag van vandaag maakt de wijnmaker J.M. Cazes er zijn eigen cuvée van, onder de naam Michel Lynch.

Bordeaux Blanc, Michel Lynch, gemaakt van de sauvignon blanc en sémillon druif, met een heldere bleekgele kleur en een frisse neus van groen gras, kruisbessen en bloemen. Door de toevoeging van het beetje sémillon een aantrekkelijke sauvignon met een stevig aroma. Lekker pittig en frisdroog van smaak. Heerlijk als aperitief, maar ook uitstekend te combineren met schaal- en schelpdieren, en salades met vis.

Bordeaux Rosé, Michel Lynch. Niet zomaar een rosé, maar een 'echte' wijn, was een veelgehoorde reactie hier buiten aan de tuintafel. Een volle rosé kleur, gemaakt van cabernet sauvignon en cabernet franc, met een neus van kersen en rozen. Een rijke krachtige rosé met 'beet'. Misschien voor een enkeling te droog als aperitief, maar verrukkelijk bij gegrilleerde vis en pastasalades.

Prijs: fl. 18,95 (wit en rosé)

Importeur: Fourcroy en Lenselink, verkrijgbaar bij de zelfstandige slijter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden