Wijkverpleging in basispakket, verzekeraar sluit de contracten

Staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid Beeld ANP
Staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheidBeeld ANP

Wijkverpleegkundigen bepalen vanaf volgend jaar zelf welke zorg zij leveren aan mensen in hun buurt. Deze zorg komt in het basispakket van de ziektekostenverzekering. De beroepsgroep van verpleegkundigen schrijft richtlijnen die bepalend zijn voor de zorg die wettelijk wordt vergoed.

Redactie politiek

Als de wijkzorg in de basisverzekering komt, betekent dit ook dat verzekeraars voor die verpleging gaan betalen. Zij krijgen zo een vinger in de pap, ze mogen zelf bepalen met wie ze contracten aangaan. Ook mogen de verzekeraars uitmaken of een wijkverpleegkundige meteen al zorg mag leveren, of dat een doorverwijzing van de huisarts nodig is.

Concept-wetsvoorstel
Dit alles staat in een concept-wetsvoorstel dat staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Nu nog wordt langdurige verpleging betaald uit de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Vanaf volgend jaar betalen de zorgverzekeraars de langdurige verpleging.

Uit het voorstel blijkt dat wijkverpleegkundigen een grote, zelfstandige rol krijgen. Ze gaan samenwerken in sociale wijkteams met onder meer maatschappelijk werkers en verzorgers en krijgen min of meer de spilfunctie die huisartsen nu hebben.

Rol verzekeraars
In de Tweede Kamer is er brede overeenstemming dat het beter is om zorg 'dicht bij huis' in wijkteams op te zetten. Zeker als dat ertoe leidt dat professionals veel meer samenwerken. Over de vraag of zorgverzekeraars daar een rol in moeten spelen, is wel onenigheid.

Verzekeraars zijn immers marktpartijen. De angst bestaat vooral bij oppositiepartijen dat zij zo goedkoop mogelijk zorg gaan inkopen waardoor verpleegkundigen helemaal geen tijd hebben om taken op zich te nemen die niet direct strikt geneeskundig zijn, zoals het voorkomen van verloedering en mensen coachen om zichzelf te helpen.

Van Rijn zegt in een interview in Trouw dat hier juist apart geld voor komt. Wijkverpleegkundigen krijgen vanaf volgend jaar niet alleen geld voor medische verrichtingen, maar ook budget om deel te nemen aan het wijkteam en met de gemeente te overleggen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden