Wijkverbod voor Syriëganger

ChristenUnie/SGP in Den Haag komt met eigen voorstel tegen radicalisering in de stad

Djihadisten die terugkeren uit Syrië moeten in hun woonplaats een gebiedsverbod krijgen, zodat ze geen invloed kunnen uitoefenen op de jongeren in de wijk. Ook kunnen die 'terugkeerlingen' zo loskomen van hun oude radicale netwerk. De maatregel die de burgemeester kan opleggen, moet samengaan met herhuisvesting en verplichte deelname aan een deradicaliseringsprogramma.

Dat is één van de tien voorstellen van de lokale ChristenUnie/SGP in Den Haag. Vandaag presenteert de eenmansfractie in de gemeenteraad de discussienota 'Voorwaarden voor Vrede, 10 voorstellen tegen radicalisering', vooruitlopend op de aanpak van radicalisering waar het stadsbestuur binnenkort mee komt.

"Voor terugkeerders met een lager risicoprofiel wordt in ieder geval het deradicaliseringsprogramma een verplichting. Hoezeer djihadi's ook een stevige straf verdienen, er moet wel gelegenheid zijn om tot inkeer te komen", schrijven fractievoorzitter Pieter Grinwis en fractievertegenwoordiger Anil Kumar in de nota.

Veroordeelde ronselaars die hun straf hebben uitgezeten, moeten volgens de CU/SGP ook een gebiedsverbod krijgen. "Haatpredikers die onze jongeren willen 'brainwashen' en indoctrineren met een ideologie vol haat en geweld, krijgen geen toegang tot onze gemeente", stelt de christelijke partij. Die predikers moet volgens Grinwis en Kumar de toegang tot de gemeente worden ontzegd.

Een ander belangrijk punt is meer aandacht voor de radicalisering onder islamitische vrouwen. "De gewelddadige djihad lijkt in de beeldvorming misschien vooral een 'mannending', maar in de praktijk weten zich ook relatief veel vrouwen, vaak nog minderjarig, hierdoor aangesproken", is in het discussiestuk te lezen. Vrouwensteunpunten en zogeheten 'buurtkamers' waar vrouwen en meisjes bij elkaar komen, moeten worden gesteund en gestimuleerd.

In de achterstandswijken moet er volgens één van de voorstellen een maandelijks overleg komen tussen de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie. Buurthuizen, Centra voor Jeugd en Gezin en moskeeën moeten bovendien meldpunten voor radicalisering worden. "Elk buurthuis en elke moskee kan dan op één nummer terecht."

De CU/SGP pleit er ook voor dat - in aanvulling op het kabinet - de gemeente financieel over de brug komt om Joodse instellingen te beschermen. Maar ook dat wijkagenten voortaan langer in één en dezelfde wijk blijven dan nu. Minstens zes jaar, vinden Grinwis en Kumar.

Ook moeten er buurtpreventieteams komen in buurten waar deze nog niet zijn, zoals in Schilderswijk-West. Ook mag de Schilderswijk niet meer alleen voor kansarmen zijn, maar is er meer woningdifferentiatie nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden