Wijkertunnel verschuift files naar elders
VELSEN - De beruchte files bij de Velsertunnel zullen tot het verleden behoren, als in juli de parallel lopende Wijkertunnel wordt geopend, maar een eind aan de ellende op de belangrijke verkeersader naar en van de kop van Noord-Holland betekent het niet.
Rijkswaterstaat voorspelt nu al, dat - als het verkeer straks gladjes onder het Noordzeekanaal door kan worden geleid - er vrijwel zeker nieuwe files ontstaan. In ieder geval bij het knooppunt Rottepolderplein en klaverblad Badhoevedorp.
Opstoppingen hebben namelijk naast nadelen ook een voordeel: ze doseren het verkeer. Als straks de auto's ongehinderd de tunnel uitstromen, lopen ze elders op filegevoelige punten vast. Reden waarom Rijkswaterstaat al geruime tijd bezig is te bekijken, hoe de nieuwe knelpunten kunnen worden weggewerkt.
't Is allemaal veel sneller gegaan dan verwacht, erkent ook Rijkswaterstaat. Toen in 1957 de Velsertunnel in gebruik werd genomen, rekende niemand er op dat de stroom auto's zo snel van 20 000 tot 90 000 per etmaal zou uitgroeien, 30 000 boven het plafond.
Al rond 1970 begon zich die ontwikkeling af te tekenen. Voornaamste oorzaak daarvan was dat de werkgelegenheid in de kop van Noord-Holland sterk achterbleef bij de verwachtingen, die men in de jaren vijftig nog koesterde. Daardoor nam het woon-werkverkeer van noord naar zuid in ijltempo toe. Tot de tunnel uiteindelijk een beruchte fuik werd.
Ruim zes jaar is er aan de nieuwe tunnel, twintig kunstwerken en toe- en afritten gewerkt. Zeshonderd miljoen gulden is er ingegaan (waarvan 480 miljoen gefinancierd door twee banken en een verzekeringsmaatschappij, die de investering binnen 30 jaar door de overheid met rente krijgen terugbetaald) en op 11 juli, bijna een maand eerder dan gepland, is het zover en kunnen de eerste automobilisten via de alternatieve route onder het kanaal door. Met beide tunnels samen verwacht Rijkswaterstaat in 2010 zo'n 115 000 auto's per etmaal te verwerken.
Een echt alternatief wordt de nieuwe tunnelroute niet. Rijkswaterstaat heeft met de aanleg duidelijk twee stromen willen scheiden. De Velsertunnel krijgt straks een meer regionale functie (Haarlem, IJmuiden, Velsen, Beverwijk); de Wijkertunnel is er voor het doorgaande verkeer richting Schiphol en Amsterdam, via de A 9.
Daartoe zullen ten noorden van het kanaal borden moeten worden verhangen. Staat de nieuwe toerit naar de Wijkertunnel nu nog in het wegenplan vermeld als A 22, zodra de tunnel is geopend wordt dat A 9. De oude A 9 tussen Uitgeest en de Velsertunnel krijgt dan het nummer A 22.
De 1 390 meter lange Wijkertunnel bestaat evenals de Velsertunnel uit twee buizen, maar is breder: geen 9 maar 13 meter per buis, waardoor ruimte voor een vluchtstrook (eventueel busbaan) ontstaat. Zij is met vier meter ook twee decimeter hoger, wat vooral door vrachtwagenchauffeurs zal worden toegejuicht.
Omdat de wettelijk toegestane hoogte van trucks vier meter is, gebeurde het herhaaldelijk dat ze in de oude tunnel vastliepen, het elektronische waarschuwingssysteem ten spijt. Gemiddeld werden per maand 170 vastlopers geturfd.
Een nieuw radarsysteem, dat zowel bij de Velser- als de Wijkertunnel wordt aangebracht, moet daar een eind aan maken. Al op drie kilometer voor de tunnel wordt de hoogte van de vrachtwagens afgetast. Zijn ze te hoog, dan wordt op matrixborden boven de weg de alternatieve route aangegeven.
Proeven op het Velsertunnel-tracé hebben aangetoond, dat het aantal vastlopers daarmee met ten minste 70 procent kan worden teruggebracht.
Ook ìn de tunnel wordt het verkeer in het oog gehouden. Gelijk met de opening van de nieuwe tunnel wordt aan de zuidkant een nieuw verkeersleidingscentrum in gebruik genomen. Van daaruit wordt dag en nacht al het verkeer in zowel de Wijker- als de Velser- en Schipholtunnel gevolgd.