Wijkagent wordt account manager met HBO-diploma

Van onze onderwijsredactie AMSTERDAM - De Nederlandse wijkagent krijgt in de toekomst mogelijk een diploma van de hogeschool op zak. Als 'account-manager voor de buurt' moet hij hoger onderwijs hebben gevolgd.

Een werkgroep van politie en hogescholen overweegt een experiment met een opleiding van de 'wijkagent-nieuwe-stijl' op HBO-niveau. “Op die positie worden steeds meer eisen aan de agent gesteld”, zegt de Utrechtse commissaris C. Bakker, die de werkgroep leidt. “De wijkagent wordt een account-manager die de relaties met alle organisaties in de wijk moet onderhouden. We willen daarvoor graag mensen die zijn opgeleid in een bredere maatschappelijke omgeving dan alleen de politieschool.”

De meeste agenten worden op dit moment opgeleid op de politieschool, die anderhalf jaar duurt. Hoger personeel wordt klaargestoomd op de politie-academie, die niet voor iedereen toegankelijk is. “De wijkagent heeft opsporingsbevoegdheid en moet daarom wettelijk door de huidige scholen worden opgeleid”, zegt een woordvoerder van het LSOP, de organisatie van politiescholen. “Wij geven meestal aan al wat oudere en ervaren agenten een extra opleiding tot wijkagent. Daarbij houden we sterk rekening met andere organisaties, zoals hulpverlening en maatschappelijk werk.” Hij ziet de HBO-studie niet direct als een bedreiging. “Het is nog onduidelijk of het aansluit op onze opleidingen. We zijn graag bereid om mee te denken bij ieder initatief dat als doel heeft het verhogen van de kwaliteit van de Nederlandse politie.”

De nieuwe HBO-opleiding begint mogelijk al in september aan drie hogescholen: in Limburg, Twente en Utrecht. Kandidaten krijgen een baan bij de politie gegarandeerd. Ze worden geselecteerd door politie en hogeschool. De opleiding wordt mogelijk ook opengesteld voor mensen die willen werken bij de douane, de marechaussee of de brandweer.

De politie overweegt ook studenten in bestaande HBO-opleidingen de kans te bieden zich te specialiseren in het politievak. Afgestudeerde HBO'ers in deze specialisatie hoeven dan niet langer een aanvullende opleiding te volgen op de bestaande politiescholen.

In eerste instantie gaat het om dertig kandidaten. “Alleen in de regio Utrecht zijn de komende jaren naar schatting vijfhonderd wijkagenten-nieuwe-stijl nodig,” illustreert Bakker desgevraagd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken staat welwillend tegenover een eventueel experiment, maar zal ervoor waken dat de opleiding wijkagent-nieuwe-stijl van vier jaar gaat concurreren met de bestaande opleiding, die achttien maanden vergt. “Er is wel kritiek op de verkokering van de bestaande opleidingen”, zegt een woordvoerder van het ministerie. “Maar het is voor ons nog lang niet zeker dat we die op deze manier moeten oplossen.”

H. van Duijn, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, is “niet op voorhand tegen” het opleidingsinitiatief. Voorzitter P. Kruizinga van de Algemeen Christelijke Politiebond vindt dat het experiment een kans moet hebben. “Maar het doorbreekt de bestaande structuren en zal een nieuw soort politiemensen op straat brengen”, aldus Kruizinga.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden