Wijk in Mogadishu herbergde pakhuizen vol zware munitie

MOGADISHU (AP, AFP) - Het was een goed voorbereide actie van het Amerikaanse leger in Somalie. Bij het ochtendgloren stroomden vanuit verschillende kanten negenhonderd soldaten in pantservoertuigen naar de wijk Bakara in de hoodstad Mogadishu en legden een hermetisch kordon rondom de wapenmarkt daar.

Zodra de omsingeling van de markt een feit was, gaven overvliegende helikopters het sein tot de aanpak van de handel in lichte en zware wapens, die hier twee jaar geleden opbloeide in een netwerk van stoffige streegjes. Vanuit de helikopters klonken door luidsprekers uitleg over de actie en waarschuwingen geen verzet te plegen. Bij het uitkammen van de markt en aanliggende gebouwtjes werden volgens de legerwoordvoerder duizenden wapens in beslag genomen. Ook vond men een pakhuis vol granaten en munitie voor kanonnen.

Bij de actie onder de codenaam Operatie Notenkraker werd geen schot gevuurd en viel geen enkele gewonde, aldus de Amerikanen. Ook is er niemand gearresteerd. De wapenmarkt Bakara stond onder controle van krijgsheer Mohamed Farah Aidid en zou de grootste omzet hebben van alle wapenmarkten in Somalie. Vrijdag sloten 450 mariniers al de kleinere wapenhandel op de zogeheten Argentijnse markt in het noorden van de hoofdstad, die onder controle stond van Aidids bittere rivaal Ali Mahdi Mohamed.

De acties van buitenlandse troepen hebben het wapenbezit de laatste dagen een stuk minder populair gemaakt. De prijs van een beetje Kalashnikow is gekelderd naar nog geen tweehonderd gulden, terwijl daarvoor vlak voor de komst van de Amerikanen nog duizend gulden moest worden neergeteld. Toen was het een investering die zich met roof en afpersing snel terugverdiende, maar nu valt er met de zware bewaking van de voedselopslagplaatsen weinig meer te overvallen.

De overval op de wapenmarkt kwam op de dag dat een door de strijdende partijen afgesproken bestand zou ingaan. Het was echter de vraag of het bestand zal worden nageleefd, het was zelfs onduidelijk of de leden van de verschillende strijdgroepen wegens de slechte communicatielijnen wel weten dat er een bestand is gesloten.

Ondanks dat zondag bij verscheidene onderlinge vuurgevechten tientallen Somaliers gewond zijn geraakt en Amerikaanse mariniers drie clanleden hebben doodgeschoten, meldde Robert Oakley, de speciale VS-gezant voor Somalie, dat het geweld in Mogadishu afneemt sinds de Amerikanen aan de operatie 'Restore Hope' begonnen. De gevechten van zondag noemde hij een 'geisoleerd incident'. "Een maand geleden was er nog een totale burgeroorlog gaande. Nu is er een aanzienlijke verbetering. De krijgsheren zijn nog steeds op weg naar het sluiten van overeenkomsten en de meeste geschilpunten zullen vreedzaam opgelost worden" , aldus Oakley.

Het staakt-het-vuren dat zondag in Ethiopie werd bereikt roept de strijdgroepen op om zich voor 1 maart te ontwapenen.

Het Kinderfonds Unicef van de VN meldde dat de veiligheidssituatie rondom het hoofdkwartier in Mogadishu is verslechterd sinds zich op een markt in de buurt een bloeiende handel in khat heeft ontwikkeld. De stimulerende khatbladeren zou de schietbegeerte bij de krijgsheren aanwakkeren. "We kunnen erop wachten. Tegen vijf uur in de middag worden ze door dat spul erg actief en beginnen de schietpartijen. Tegen zes uur in de morgen liggen ze meestal in katzwijm" , aldus generaal Charles Wilhelm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden