Wijk in Ede krijgt consul op bezoek

Gesprek met Marokkaanse jongeren

WILFRED VAN DE POLL EN NIELS MARKUS

De Marokkaanse consul-generaal moet er aan te pas komen om jongeren in de Edese wijk Veldhuizen in het gareel te krijgen. Hij zal met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap in Ede om tafel gaan, zei de consul, Khalid Guelzim, donderdag. Hij deed die belofte in een gesprek met de burgemeester en de politie over de situatie in de wijk. Wanneer Guelzim met Marokkanen in Ede gaat praten is onduidelijk.

Een groep van tientallen jongeren, meestal van Marokkaanse komaf, liet de afgelopen week een spoor van vernielingen na in Veldhuizen. De jongeren, tussen 12 en 23 jaar oud, zetten auto's in brand en gooiden stenen naar de politie. Dinsdag stelde burgemeester Van der Knaap een samenscholingsverbod in voor een half jaar. Het weerhield de relschoppers er niet van om een dag later, op de ochtend van 4 mei, opnieuw brand te stichten. Sommige omwonenden durven hun auto's niet meer in de buurt te parkeren.

De overlast concentreert zich in het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst. Daar was tot voor kort een theehuis dat door jongeren werd bezocht. Het is gesloten, omdat de gemeente plannen heeft voor een nieuw winkelcentrum. Na dit weekend begint het sloopwerk.

De wijk kent een lange geschiedenis met onruststokende Marokkaanse jongeren. Ook in 2008 nam Van der Knaap zijn toevlucht tot een samenscholingsbod. Zo'n verbod betekent dat je niet met vier of meer personen bij elkaar mag staan. Er komt extra cameratoezicht en er is een noodbevel van kracht, waarmee de burgemeester bevelen kan geven die hij voor de handhaving van de openbare orde noodzakelijk acht.

De Marokkaanse moskee in de wijk, Al Mouahidin, is 'geschokt' en veroordeelt het gedrag van de jongeren. Dat schrijft het bestuur in een verklaring dat het samen met de stichting Samenstede (een organisatie die in de Edese samenleving burgers bij elkaar probeert te brengen) opstelde. Volgens burgemeester Van der Knaap maakt de verklaring duidelijk dat 'het overgrote deel van de Edese Marokkaanse gemeenschap' de overlast veroordeelt. Al Mouahidin en Samenstede zeggen actief bij te willen dragen aan herstel van orde in de wijk. Ook beloven ze 'getroffen wijkbewoners' een bezoek brengen om hen 'een hart onder de riem te steken'.

undefined

De pop-upredactie

Wat is er aan de hand in Veldhuizen? Trouw trekt vanaf maandag een week lang de Edese wijk in. Verslaggevers van de krant klappen elke dag hun laptops open in wijkcentrum het Kernhuis. Een 'pop-upredactie', midden in de wijk. Ze gaan zelf de wijk in, maar buurtbewoners en andere belangstellenden kunnen ook binnenlopen met hun verhalen en suggesties. En u als lezer kunt ook meedoen. U kunt mailen met vragen en tips.

De pop-upredactie van Trouw is van maandag tot en met vrijdag vanaf 10 uur 's ochtends geopend in wijkcentrum Het Kernhuis, Parkrand 60, Ede. Volg ons op www.trouw.nl, waar we in een blog verslag doen. Heeft u vragen of tips waarmee u ons op pad wilt sturen in Veldhuizen? Mail ons: pop-up@trouw.nl.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden