Wijers wil in Friesland lagere loonkosten

LEEUWARDEN - Economisch gezien kan Friesland nog steeds een steuntje in de rug gebruiken. In vergelijking tot de rest van Nederland is de werkloosheid een stuk hoger en het perspectief op werk bijna tien procent lager.

De stimuleringsmaatregelen van de overheid zijn tot nu toe een druppel op de gloeiende plaat. De achterstand in Friesland zou te wijten zijn aan typisch Friese factoren. Dat is één van de conclusies van een serie onderzoeken van de 'Fryske Akademy' die gisteren in aanwezigheid van minister Wijers gepresenteerd werden. Toch is er voor volgend jaar een hogere economische groei voorspeld dan in de rest van Nederland, 1,5 tegen 1,1 procent. Onder één van die typische Friese factoren, verstaat regionaal econoom Piet Boomsma de vooraanstaande positie van het midden- en kleinbedrijf. Als er in de economie een conjunctuurverandering optreedt merken deze bedrijven dat meteen. “Een klein bedrijf kan minder hebben als het slecht gaat met de economie”, aldus Boomsma. Friese bedrijven zijn bovendien sterk naar binnen gericht. Er is relatief weinig export en men is erg op elkaar aangewezen. Op de typisch Friese produkten zoals Beerenburg kan geen economie worden gebouwd. Wel hangen de kleinere bedrijven sterk met elkaar samen. Om bijvoorbeeld de scheepsbouw, een sterke sector in Friesland, hangt een hele rits van bedrijven heen.

Een oplossing om de werkgelegenheid te stimuleren is volgens minister Wijers een grotere flexibiliteit van de arbeidsmarkt. Voor Friesland moeten speciale oplossingen gezocht worden. Wijers stelt regionale loondifferentiatie voor. Dat betekent dat een administratief werknemer in Friesland netto evenveel verdient als in de randstad, maar dat de werkgever lagere loonkosten heeft in Friesland. Onderzoek zou uitwijzen dat een reële loonkostendaling van één procent een regionale werkgelegenheidsstijging van twee procent tot gevolg heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden