Wijers: Rutte verliest aan geloofwaardigheid

Premier RutteBeeld ANP

Premier Mark Rutte zit in het Europa-debat in een spagaat omdat hij enerzijds de premier van Nederland wil zijn en anderzijds als VVD-leider de rechterflank van zijn partij tevreden moet houden. 'En die spagaat ondermijnt wel een beetje zijn geloofwaardigheid.'

Dat zei D66-prominent Hans Wijers vandaag nadat hij het verkiezingsprogramma van D66 had aangeboden aan partijleider Alexander Pechtold. Wijers was in het eerste paarse kabinet minister van Economische Zaken. Tot voor kort was hij topman van AkzoNobel.

In het programma dat onder leiding van Wijers is geschreven, verandert D66 niets aan de omstreden forensentaks zoals die in het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie is afgesproken. Wel wordt een verzachting voorgesteld voor mensen die met het openbaar vervoer reizen en geldt voor lopende leasecontracten een overgangstermijn. Wijers stelt dat het afschaffen van de belastingvrije reiskostenvergoeding 'een vorm van rekeningrijden' is.

D66 wil de AOW sneller verhogen dan in het lenteakkoord is afgesproken. De pensioenleeftijd moet al in 2021 op 67 liggen en daarna meestijgen met de levensverwachting.

D66 houdt in het programma vast aan de pro-Europese standpunten. Behalve voor de eigen welvaart is de EU ook nodig om een sterke partij te zijn in de wereldwijde concurrentie met de Verenigde Staten, China en Brazilië, meent Wijers. Minder Europa is geen optie; 'We staan halverwege een berg en kunnen alleen hogerop. We kunnen niet het touw loslaten. Uit de EU stappen is het domste wat je kunt doen.''

Wijers werd 2 jaar geleden samen met SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan gezien als een mogelijke minister voor D66. Nu heeft hij na zijn baan bij AkzoNobel nog een aantal commissariaten, waaronder bij Ajax, en is hij voorzitter van Natuurmonumenten. Hij ontkent de ambitie te hebben terug te keren in de Haagse politiek. Voor D66 is partijleider Alexander Pechtold de premierskandidaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden