Wijers onderzoekt voor vakbonden KPN-cijfers

DEN HAAG - Oud-minister Hans Wijers gaat voor de vakbonden de financiële positie van KPN doorlichten. De vakbonden willen van Wijers horen of die positie gedwongen ontslag voor 4800 KPN'ers rechtvaardigt.

Van onze redactie economie

KPN heeft Wijers, tegenwoordig topmanager bij de Boston Consulting Group (BCG), alle medewerking toegezegd. Een team van BCG is gisteren al aan het werk gegaan en zal uiterlijk volgende week vrijdag verslag uitbrengen.

Wijers is voorgedragen door vijf bonden: Abvakabo FNV, CNV-bond CFO, Bond van Telecompersoneel, VHP CMHF en GMV/RMU.

Zij kregen maandag een toelichting van KPN op het grootste massa-ontslag in Nederland sinds tientallen jaren bij een bedrijf dat niet failliet is verklaard. Volgens KPN is het versnelde ontslag (er waren al plannen voor een geleidelijker personeelsreductie) nodig om het voortbestaan van het bedrijf veilig te stellen. De vakbonden willen weten of de pijn niet te verlichten valt met behulp van aanvullende maatregelen.

,,Wij zijn zeer ingenomen met Wijers'', reageerde bestuurder R. Harmsen van de Bond voor Telecompersoneel op de komst van de oud-minister van economische zaken. ,,Het is een financieel zwaargewicht met veel ervaring.''

Ondertussen zijn de bonden mét KPN ervan overtuigd dat herplaatsing van al het personeel binnen KPN er niet meer in zit. Daarom gaan zij praten over een nieuw sociaal plan. Het voorkomen van werkloosheid, bijvoorbeeld door bemiddeling door de task force van minister Vermeend van sociale zaken, staat daarbij boven aan de verlanglijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden