'Wij zijn geen Center Parcs, wij hebben koeien'

De toekomst van biologische boer Chris Bomers (28) ligt in de Achterhoek. Vergrijzing en ontgroening deren hem niet. Voor zijn vriendin Inge Weenink, juf op een dorpsschool, ligt dat anders.

Inge Weenink (24) dreigde aan het einde van dit schooljaar haar baan kwijt te raken. Pas vorige maand hoorde ze dat ze ook volgend jaar voor de klas mag staan. Dat was kantje boord. „Het schoolbestuur heeft me onlangs competent bevonden. Maar het leerlingenaantal op de school in Vragender krimpt. Daarom moeten er lesdagen worden geschrapt. Hetzelfde gebeurt op dorpsscholen in Harreveld en Lievelde, waar ik geboren ben. Er zijn nog wel jonge gezinnen, maar ze gaan allemaal naar Lichtenvoorde. Daar staan starterswoningen, daar groeit de school nog wel. In Vragender zijn nu ook een paar starterwoningen gebouwd, maar dat is te laat.”

Veel studiegenoten van Weenink kwamen makkelijk aan de slag. „In de regio Deventer, waar ik de pabo heb gevolgd, is volop werk. Maar in de Achterhoek niet. Gelukkig zijn er wel genoeg invalbaantjes. En over een paar jaar slaat onder de leraren de vergrijzing toe, dus het schoolbestuur heeft me gewaarschuwd niet te ver weg te gaan. ”

Dat is Weenink ook niet van plan. Als ze met haar vriend Chris Bomers (28) een toekomst wil opbouwen, moet ze in de Achterhoek blijven. Want Bomers is grondgebonden. „Onze boerderij staat in Zwolle, een buurtschap bij Groenlo, aan de rand van natuurgebied De Leemputten”, zegt hij. „Ik ben hier geboren en ik wil er nooit meer weg. De voormalige woning van mijn opa en oma moet wel een beetje worden verbouwd, maar daarna kunnen wij erin. Voor Inge is dat een hele stap, maar voor mij wordt het de eerste en de laatste eigen woning.”

Bomers vormt sinds vijf jaar een maatschap met zijn ouders. Daarnaast is er een vaste medewerker, die de honderd biologische koeien runt. Ma bekommert zich om de huurders van de vakantiewoning en recreatieruimte. „We zitten tegen het natuurgebied aan, maar de mensen komen vooral voor het verblijf op boerderij Kraanswijk. Wij zijn geen Center Parcs, wij hebben koeien.”

De derde tak van het moderne boerenbedrijf wordt vooral door vader Bomers gerund: een biogasinstallatie. Chris zit voornamelijk achter de pc. „We produceren genoeg groene stroom voor 1500 huishoudens, die ik via de stroombeurs verkoop. Als grondstoffen gebruiken we mest en restafval. Ik wil liever geen voedingsgewassen gebruiken voor het maken van energie.”

Ofschoon ze is opgegroeid in het buitengebied, hikt vriendin Inge nog een beetje aan tegen een leven op de afgelegen boerderij. „Als ik echt kon kiezen, zou ik liever in de buurt van Lichtenvoorde gaan wonen. Maar ook als ik Chris niet was tegengekomen, bleef ik in de Achterhoek. Mijn zus Nicolle woont in Amsterdam. Het is heel gezellig om haar op te zoeken, maar ik ben altijd blij als ik hier terug ben. Het vertrouwde, het knusse, dat bevalt mij goed. Amsterdam is wel druk, maar ook eenzaam. Nicolle weet niet eens wie er onder haar woont, hier zit je meteen na de verhuizing al met buurtvisite. Ons kent ons, dat vind ik helemaal super. Al hoef ik nou ook weer niet in het dorp van mijn school te wonen, want dan moet je toch oppassen wat je zegt en hoe je je gedraagt. Dan kun je niet zomaar losgaan op de kermis.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden